D-vitaminberiget mad hjælper mod vintermørket
D-vitaminberiget mælk og brød hæver niveauet af D-vitamin hos den gængse familie, viser et ph.d.-projekt. Det kan potentielt hjælpe de 10 procent af danskerne, der lider af D-vitaminmangel over vinteren, vurderer forskere.

D-vitaminberigelse af mælk og brød kan hjælpe de fleste familier til at holde et sundt D-vitaminniveau over vinteren, viser en ph.d.-afhandling. (Foto: Shutterstock.com)

D-vitaminberigelse af mælk og brød kan hjælpe de fleste familier til at holde et sundt D-vitaminniveau over vinteren, viser en ph.d.-afhandling. (Foto: Shutterstock.com)

Når vinterens gråvejr sætter ind, og solens stråler ikke længere rammer huden, så burde vi danskere spise mere D-vitaminrig mad, som for eksempel fede fisk, for ikke at få D-vitaminmangel. Men det er vi faktisk ikke så gode til.

Det gør, at mængden af D-vitamin hos 10 procent af alle danskere falder til et niveau, hvor de er i risiko for at udvikle symptomer som muskelsvaghed og tristesse - også kaldet ’vinterdepression’.

Et ph.d.-projekt fra Danmarks Tekniske Universitet viser nu, at brød og mælk beriget med D-vitamin kan været midlet, der hjælper danskere med at holde sig på et godt D-vitaminniveau vinteren over.

»Vi fandt at både børn og voksne undgår en mangeltilstand, hvis de skifter deres almindelige mælk og brød ud med D-vitaminberiget mælk og brød,« siger Katja Howarth Madsen.

Hun har gennem de seneste tre år været ph.d.-studerende ved Afdeling for Ernæring på Danmarks Tekniske Universitet, hvor hun har udført forskningen.

Familier behøver ikke at skifte vaner

I ph.d.-projektets forsøg blev 201 børnefamilier delt op i to grupper, hvor den ene gruppe fik erstattet deres almindelige forbrug af mælk og brød med D-vitaminberiget mælk og brød.

»På den måde kunne vi se, om det ville have en positiv effekt på befolkningen, hvis udvalgte fødevarer blev beriget med D-vitamin, uden at befolkningen behøvede at ændre spisevaner,« siger Katja Howarth Madsen. 

Undersøgelsen fandt sted over seks måneder fra starten til slutningen af vinterperioden 2010 til 2011, og alle deltagende familier fik målt deres D-vitaminniveau ved begyndelsen og ved slutningen af forsøget.

Resultatet viste, at 65 procent af kontrolgruppen havde et lavere niveau af D-vitamin ved forsøgets slutning, end Sundhedsstyrelsens anbefalede optimale niveau på 50 nmol per liter blod.

Fakta

Mangel på D-vitamin svækker musklerne og øger risikoen for fald og knoglebrud.

Hos børn kan det føre det til rakitis – også kaldet engelsk syge – hvor børnenes vækst hæmmes. Senere i livet kan de udvikle knogleskørhed.

Noget forskning tyder på at mangel på D-vitamin øger risikoen for kræft - særligt tyktarmskræft - infektioner og hjertekarsygdom, men dette er endnu ikke endeligt afklaret.

Kilde: Lars Rejnmark, adjungeret lektor, Aarhus Universitet

Faktisk lå 25 procent af kontrolgruppen helt nede under 30 nmol D-vitamin per liter blod, hvor grænsen for D-vitaminmangel ligger på 25 nmol per liter.

Derimod lå kun 1 procent af gruppen, der havde fået beriget mad, under 30 nmol D-vitamin per liter blod, og kun 16 procent var under det optimale niveau på 50 nmol per liter.

Vitamin-beriget mad kan hjælpe mange danskere

Lars Rejnmark, overlæge på medicinsk endokrinologisk afdeling, Aarhus Universitetshospital og adjungeret lektor på Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet, er optimistisk omkring berigelse af mælk og brød med D-vitamin. Han har ikke selv deltaget i Katja Howarth Madsens forskning.

»Berigelse med D-vitamin er en god måde til at undgå svære mangeltilstande. Et berigelsesprogram, som sikrer, at stort set alle får en lille smule ekstra D-vitamin gennem kosten, vil sikkert kunne eliminere svære mangeltilstande,« siger Lars Rejnmark.

Om vinteren ligger omkring 10 procent af den danske befolkning under 25 nmol per liter og er dermed i risiko for at udvikle symptomer. Det svarer til cirka 500.000 danskere.

»Katjas spændende og flotte undersøgelse har vist, at mangeltilstande i princippet kan undgås ved at tilsætte små mængder D-vitamin til mælk og brød. Men for at ramme alle, der er i fare for at have D-vitaminmangel, så er det også nødvendigt at tilsætte D-vitamin til de fleste typer mælk og brød, da vi hver især foretrækker forskellige typer brød og mælk,« siger Lars Rejnmark.

Så ved at berige mælk og brød med D-vitamin, så kan man altså sikre sig, at dem, som glemmer at spise vitaminpillen, også får tilstrækkeligt med D-vitamin.

»Der er ikke nogen forskel på at spise en D-vitaminpille og spise beriget mad. Men de danskere, der husker at spise vitaminpiller, er i forvejen dem, der lever sundest,« siger Lars Rejnmark.

Man kan få for meget D-vitamin

Mælken og brødet, der blev anvendt i forsøget, blev beriget med meget små mængder D-vitamin, så Lars Rejnmark frygter ikke, at danskere vil få et for højt D-vitaminniveau, hvis Fødevarestyrelsen vælger at berige mælk og brød.

Forskerne vurderer, at cirka 85 procent af befolkningen vil kunne få gavn af et D-vitamin berigelsesprogram, som omfatter mælk og brød. (Foto: Colourbox)

»De danskere, som i forvejen ligger højt i D-vitamin, vil få så små mængder ekstra D-vitamin, at det næppe vil gøre nogen forskel,« siger Lars Rejnmark.

»Der findes nogle sjældne sygdomme, for eksempel sarkoidose, hvor ekstra tilførsel af D-vitamin kan være et problem. Der bør derfor være enkelte mælke- og brødprodukter på markedet, som ikke er tilsat D-vitamin. Ligesom det er muligt at købe glutenfri produkter.«

Tidligere forskning har givet mistanke om at meget høje niveauer af D-vitamin i blodet også kan være skadelige, men om der er tale om en egentlig årsags-sammenhæng er endnu uafklaret.

Læs også: For meget D-vitamin er en dræber

Der mangler stadig viden om D-vitamin

Selvom Katja Howarth Madsens forskning viser, at det vil virke på befolkningens D-vitaminniveau at tilsætte D-vitamin til mad, så mangler man stadigvæk viden på området.

»Det bliver stadig diskuteret blandt forskere, hvor det optimale niveau for D-vitamin i kroppen ligger. En ting er at undgå klare symptomer lige nu og her, og en anden ting er symptomer, der kommer på sigt,« siger Katja Howarth Madsen.

»D-vitaminberiget mad kan hjælpe dem, som ligger under det anbefalede niveau og som er i risikogruppen for at få symptomer på D-vitaminmangel.«

Ikke alle spiser brød og drikker mælk

Man skal ikke bare berige mad med vitamin uden at vide, om det også rammer den gruppe i befolkningen, man gerne vil ramme, mener Camilla Hersom, sundhedsordfører for Radikale Venstre.

»Vi ved endnu ikke, om det vil ramme de rigtige i befolkningen at berige mælk og brød med D-vitamin. Det er jo ikke alle, der spiser brød og drikker mælk. Eller spiser det tilstrækkeligt til, at det har den ønskede effekt. Og inden vi laver så drastisk et indgreb, som det er at berige alle mælke- og brødprodukter med D-vitamin, så skal vi altså vide dette,« siger Camilla Hersom.

Berigelse med D-vitamin er en god måde til at undgå svære mangeltilstande. Et berigelsesprogram, som sikrer, at stort set alle får en lille smule ekstra D-vitamin gennem kosten, vil sikkert kunne eliminere svære mangeltilstande

Lars Rejnmark, adjungeret lektor ved Aarhus Universitet

»Jeg går desuden langt mere ind for, at man fra myndighedernes side opfordrer befolkningen til i stedet at spise den rigtige mad, så de får D-vitamin derfra, og ikke fra kunstige kilder.« 

Opfordringer rammer ikke de rigtige

Myndighedernes opfordringer til befolkningen om at spise sundt, rammer dog sjældent de rigtige, vurderer Lars Rejnmark.

»Man skal naturligvis altid opfordre befolkningen til at spise sundt. Desværre er det bare sådan, at den slags opfordringer hovedsageligt følges af de som i forvejen har en god sundhed og er opmærksomme på vigtigheden af en sund kost. Effekten hos de, som allermest har brug for at få forbedret deres kostindtag, er ofte kun begrænset,« siger Lars Rejnmark.

I en rapport fra Danmark Tekniske Universitet fra 2010 vurderer forskerne, at cirka 85 procent af befolkningen vil kunne få gavn af et berigelsesprogram, som omfatter mælk og brød.

»Man mener, at det vil sikre de 85 procent et D-vitaminniveau over 25 nmol per liter hele året rundt, hvilket vil kunne forhindre svær D-vitaminmangel og forebygge D-vitaminmangelsygdomme som engelsk syge og bløde knogler,« siger Lars Rejnmark.

Fødevarestyrelsen venter på større rapport

Inden Fødevareministeriet tager stilling til sagen, venter de på resultatet af en rapport omkring, hvordan man fra politisk side bedst undgår, at den danske befolkning får D-vitaminmangel i løbet af vinteren.

Rapporten udarbejdes af  en af en række fagfolk og eksperter på området, og de kigger blandt andet på fordele og ulemper ved at berige mad obligatorisk med D-vitamin.

Som det er i dag, må producenter godt tilsætte D-vitamin til fødevarer, men de skal melde det til Fødevarestyrelsen inden, og så skal de vurdere, om det kan udgøre en risiko.

Der findes i øjeblikket nogle enkelte mælkeprodukter beriget med D-vitamin i butikker, hvor producenten selv har valgt at berige mælken.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.