Blåbær styrker ældres hjerner
07 marts 2017

Ældre menneskers hjernefunktioner forbedres, hvis de drikker koncentreret blåbærjuice, viser ny forskning fra University of Exeter. Det skriver medicalxpress.com.

Sunde ældre i alderen 65 til 77 år, som drak koncentreret blåbærjuice på daglig basis, viste forbedringer i deres kognitive hjernefunktioner, blodtilførsel til hjernen og aktivering af hjernen under forskelllige typer IQ-tests, konkluderer det nye studie. Studiet ekskluderede dog de ældre, som allerede indtog mere end fem stykker frugt og grønt dagligt. 

Studiet er publiceret i tidsskriftet Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism. 

»I studiet viser vi, at blot 12 ugers dagligt indtag af 30 ml koncentreret blåbærjuice forbedrer blodtilførslen til hjernen, hjernens aktivering og nogle aspekter af arbejdshukommelsen hos gruppen af sunde ældre,« siger Joanna Bowtell, som er lektor ved University of Exeter og hovedforfatter på studiet, til medicalxpress.com.

Blåbær er rige på flavonider, som har antioxidante og betændelseshæmmende egenskaber.

Det nye studie er baseret på 26 sunde ældre, hvor 12 fik daglig blåbærjuice - svarende til 230 gram blåbær -  i en periode på 12 uger, mens de resterende 14 fik placebodrik og altså også troede, de indtog blåbærjuice.

Efterfølgende MRI-skanninger af forsøgspersonernes hjerner og forskellige IQ-tests viste hjernemæssige forskelle mellem dem, som indtog blåbærjuice, og dem som ikke gjorde.

Tidligere forskning har vist, at risikoen for demens reduceres ved højere indtag af frugt og grøntsager, og at kognitive funktioner bevares bedre hos ældre, som har en diæt, der er rig på plantebaserede madvarer.

lsd

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.