Babys hjerne-tumor indeholdt tænder
En tumor med tænder voksede sig stor midt inde i hjernen på en fire måneder gammel baby. Forskerne har aldrig set fænomenet forekomme på den måde i hjernen.

Det viste sig, at en stor tumor i hovedet på en baby indeholdt undermundstænder. A: en scanning af hovedet, hvor tumoren med tænderne er meget tydelig. B: Kirurgerne fisker tænder ud af hjernen på den fire måneder gamle dreng. (Billeder: NEJM.org)

Det viste sig, at en stor tumor i hovedet på en baby indeholdt undermundstænder. A: en scanning af hovedet, hvor tumoren med tænderne er meget tydelig. B: Kirurgerne fisker tænder ud af hjernen på den fire måneder gamle dreng. (Billeder: NEJM.org)

Amerikanske læger gjorde noget af et fund, da de skulle operere en tumor på størrelse med en golfbold ud af hjernen på en fire måneder gammel baby. Inde i den store knude fandt de nemlig mennesketænder.

Operationen gik godt, og den lille dreng har det fint. Men forskerne står tilbage med et fænomen, de aldrig har set før, skriver Livescience.com.

Den meget sjældne tumor-type bliver kaldt craniopharyngioma, og videnskaben har længe haft en idé om, at den udvikler sig fra den samme type celler, der danner tænder. Tidligere har læger fundet kalkaflejringer i craniopharyngioma, men ikke egentlige tænder.

»Men da vi så trak en hel tand ud ... Det var noget lidt andet,« fortæller dr. Narlin Beaty, hjernekirurg ved University of Maryland Medical Center, til LiveScience.

Skal have hormon-indsprøjtninger

Den lille dreng skal fremover have særlige hormon-indsprøjtninger. Hjerne-tumoren har nemlig forstyrret de dele af hans hjerne, som producerer visse vigtige hormoner. Men ser man bort fra det, har han det godt, og heldigvis er craniopharyngioma en type tumor, som ikke spreder sig.

»Han klarer sig virkelig godt, alt taget i betragtning. Det var en stor tumor, der befandt sig lige midt i hans hjerne. Før vi opfandt moderne kirurgi, ville han ikke have overlevet,« siger Narlin Beaty til LiveScience.

Tidligere har forskere kun fundet tænder i hjernetumorer af typen teratomas, der indeholder tre forskellige typer celler – hvor craniopharyngioma kun består af en.

Opdagelsen er beskrevet i tidsskriftet New England Journal of Medicine.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk