Babys hjerne-tumor indeholdt tænder
En tumor med tænder voksede sig stor midt inde i hjernen på en fire måneder gammel baby. Forskerne har aldrig set fænomenet forekomme på den måde i hjernen.

Det viste sig, at en stor tumor i hovedet på en baby indeholdt undermundstænder. A: en scanning af hovedet, hvor tumoren med tænderne er meget tydelig. B: Kirurgerne fisker tænder ud af hjernen på den fire måneder gamle dreng. (Billeder: NEJM.org)

Det viste sig, at en stor tumor i hovedet på en baby indeholdt undermundstænder. A: en scanning af hovedet, hvor tumoren med tænderne er meget tydelig. B: Kirurgerne fisker tænder ud af hjernen på den fire måneder gamle dreng. (Billeder: NEJM.org)

Amerikanske læger gjorde noget af et fund, da de skulle operere en tumor på størrelse med en golfbold ud af hjernen på en fire måneder gammel baby. Inde i den store knude fandt de nemlig mennesketænder.

Operationen gik godt, og den lille dreng har det fint. Men forskerne står tilbage med et fænomen, de aldrig har set før, skriver Livescience.com.

Den meget sjældne tumor-type bliver kaldt craniopharyngioma, og videnskaben har længe haft en idé om, at den udvikler sig fra den samme type celler, der danner tænder. Tidligere har læger fundet kalkaflejringer i craniopharyngioma, men ikke egentlige tænder.

»Men da vi så trak en hel tand ud ... Det var noget lidt andet,« fortæller dr. Narlin Beaty, hjernekirurg ved University of Maryland Medical Center, til LiveScience.

Skal have hormon-indsprøjtninger

Den lille dreng skal fremover have særlige hormon-indsprøjtninger. Hjerne-tumoren har nemlig forstyrret de dele af hans hjerne, som producerer visse vigtige hormoner. Men ser man bort fra det, har han det godt, og heldigvis er craniopharyngioma en type tumor, som ikke spreder sig.

»Han klarer sig virkelig godt, alt taget i betragtning. Det var en stor tumor, der befandt sig lige midt i hans hjerne. Før vi opfandt moderne kirurgi, ville han ikke have overlevet,« siger Narlin Beaty til LiveScience.

Tidligere har forskere kun fundet tænder i hjernetumorer af typen teratomas, der indeholder tre forskellige typer celler – hvor craniopharyngioma kun består af en.

Opdagelsen er beskrevet i tidsskriftet New England Journal of Medicine.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om blandt andet det mikroskopfoto, som du kan se herunder.


Annonce:

Det sker