Ammede børn har højere IQ og tjener flere penge
Et 30 år langt brasiliansk studie viser, at ammede babyer har en højere IQ, længere uddannelse og tjener mere som 30-årige. Dansk forsker er imponeret over arbejdet.

Ifølge ny forskning har børn, der bliver ammet, højere IQ og længere uddannelser som 30-årige - og så tjener de også flere penge. (Foto: Shutterstock)

Ifølge ny forskning har børn, der bliver ammet, højere IQ og længere uddannelser som 30-årige - og så tjener de også flere penge. (Foto: Shutterstock)

Babyer, der bliver ammet, har større chance for, at blive mere succesfulde som voksne. Det viser et brasiliansk studie, der blev sat i gang tilbage i 1982 – og fundet er til at tage at føle på: Som voksne har børnene, der var blevet ammet, en højere IQ, en længere uddannelse og oven i købet tjener de mere.

»Vores studie giver det første bevis på, at lange ammeperioder ikke alene øger barnets intelligens indtil 30-års alderen. Det har også en effekt på individ- og samfundsniveau, da det også fører til længere uddannelse og højere indkomst,« siger hovedforfatter bag studiet Bernardo Lessa Horta fra Pelotas Universitet i Brasilien i en pressemeddelelse.

Bekræfter sammenhæng mellem amning og IQ

Studiets resultater får roser med på sin vej af dansk forsker.

»Det er et veludført studie. Forskerne har den store fordel, at de har kunnet få data på 3.500 ud af de 6.000 deltagere så sent som 30 år efter. Det underbygger samtidig tidligere studier, der har vist en sammenhæng mellem IQ og amning. Derudover er det første gang, forskere har kunne påvise en sammenhæng mellem amning og indkomst og uddannelse senere i livet,« siger Sjurdur F. Olsen, overlæge ved Statens Serum Institut og Centerleder for Center for Føtal Programmering.

Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift The Lancet.

Ingen socialt betingede forskelle

Det kunne tale imod studiets resultater, at det typisk er mere veluddannede mennesker, som kender til vigtigheden af amning. Men i starten af 1980’erne var det ikke gældende i Brasilien.

»Det unikke ved dette studie er, at i gruppen, som vi undersøgte, var det at amme ikke mere udbredt blandt højtuddannede kvinder eller kvinder med høj indkomst. Det var jævnt fordelt på tværs af sociale klasser,« siger Bernardo Lessa Horta i pressemeddelelsen.

Den vurdering er Sjurdur F. Olsen enig i.

»Det er en væsentlig faktor at se på hvilken familie barnet bliver født ind i, for hvis de børn, der blev ammet, generelt var fra bedre stillede familier, ville det have haft en del at sige,« forklarer han og kommer samtidig med et bud på, hvorfor amning er så vigtigt.

»For det første indeholder modermælk omega-3 fedtsyrer, som kan spille ind i hjernens udvikling, og derfor også barnets IQ. Men der er også studier, der antyder, at selve ammesituationen i sig selv giver et særlig bånd mellem mor og barn, som senere kan have betydning for barnets sociale evner.«

Jo længere tid barnet ammes, des større effekt

Ikke alene viser studiet, at amning i sig selv har en gavnlig effekt i forhold til slet ikke at blive ammet. Studiet viser også, at jo længere amningen står på, des større er den gavnlige effekt.

De børn, som var ammet helt op til 12 måneder, var samtidig dem, der udmærkede sig mest 30 år efter. De børn, der var ammet i 12 måneder, havde i gennemsnit:

 • 4 IQ point mere, end dem der blev ammet i under 1 måned.
   
 • 0,9 års længere skolegang.
   
 • En månedlig indkomst 731 kroner højere end gennemsnittet, svarende til omkring en tredjedel af den gennemsnitlige samlede indkomst.

Studie i amning viser, at danske anbefalinger er fornuftige

For at forstå, hvordan forskerne nåede frem til resultatet, har forskerne beskrevet deres fremgangsmåde i det omfattende studie.

 • I 1982 registrerede forskerne længden af ammeperioden for 6.000 nyfødte i byen Pelotas.
   
 • 30 år senere inddelte de deltagerne i 5 grupper efter, hvor længe de var blevet ammet.
   
 • Herefter udførte forskerne IQ-tests på deltagerne og så på deres uddannelsesniveau og indkomst for de i alt 3.500 personer, som ønskede at deltage i denne del.
   
 • Derudover tog forskerne højde for alt 10 faktorer, heriblandt familiens indkomst ved fødslen, forældrenes uddannelsesniveau, om moderen røg under graviditet, fødselsvægt og hvordan barnet blev født.

Ifølge Sjurdur F. Olsen viser dette nye studie, at de danske anbefalinger om at amme mindst seks måneder, er fornuftige.

»Dette studie underbygger, at der er en årsagssammenhæng mellem amning og barnets senere IQ. Det viser, at amning er en god ting.«

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk