Verdens sprog har et fælles slægtskab
Kilde: 
03 februar 2016

KORT NYT FRA UDLANDET:

De mange forskellige sprog verden over er en del af en fælles semantisk struktur. Forskere fra USA har udarbejdet en helt ny metode, der kan bruges til at udregne, hvor universelle relationerne mellem sproglige udtryks betydning er på tværs af forskellige sprog. Det skriver SantaFe.edu.

Studiet er udgivet i tidsskriftet PNAS.

Forskerne valgte nogle begreber fra naturen, som eksempelvis sol, bjerg og ild. Disse ord blev alle oversat til 81 forskellige sprog og derefter oversat tilbage til engelsk. Her fandt man ud af, at nogle ord, som enkempelvis 'ild', var mere disponible for at have flere betydninger end andre. Om et ord har flere betydninger er altså uafhængigt af geografi, miljø og litterær tradition i det pågældende land.

»Oversættelsen afslører en uenighed mellem to sprog omkring, hvordan forskellige betydninger grupperes under enkelte ord. Spansk grupperer for eksempel 'ild' og 'lidenskab' under 'incendio', mens swahili grupperer 'ild' med 'vrede', men ikke 'lidenskab',« siger Hyejin Youn til SantaFe.edu, der er forsker på Santa Fe Institute i USA og medforfatter til studiet.

Den nye metode er den første til at måle den kulturelle semantiske nærhed og forskel mellem forskellige begreber. Man fandt både ud af, hvordan ords betydning relaterer sig til andre ord inden for samme sprog, og hvordan de relaterer sig til det samme ord på et andet sprog.

»For første gang har vi nu en metode til at afdække, hvor universelle disse relationer mellem ordene er. Hvad der er universelt, og hvad der ikke er, fortæller os meget om psykolingvistik – den konceptuelle struktur, der ligger under vore sprogbrug,« siger Tanmoy Bhattacharya, meforfatter og professor på Santa Fe Institute, til SantaFe.edu.

Forskerne håber på at udvide studiet og undersøge, hvordan den universelle struktur, de har afsløret, er underlagt skift i betydninger.

Læs også: 

Hvorfor siger en gris 'øf' på dansk, men 'oink' på engelsk?

Hjernen afkoder musik og sprog vidt forskelligt

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

pmd 
 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.