Verdens første laboratorie-skabte rotteben ser dagens lys
Kilde: 
04 juni 2015

KORT NYT FRA UDLANDET

Tænk hvis hjemvendte soldater med manglende ben en dag kunne få udleveret et sæt nye stænger - altså vaskeægte lemmer. Det ønskescenarie har et forskerhold fra Massachusetts General Hospital i Boston nu bevæget sig et afgørende skridt tættere på. 

Ud af levende celler har de været vidne til at se et rotte-forben vokse og gro i laboratorielysets skær. Det skriver newscientist.com.

»Det her er det første forsøg på at lave en bio-kropsdel, og jeg er ikke bekendt med nogen anden teknologi, der er i stand til at generere et sammensat væv af denne kompleksitet,« siger forsker Harald Ott til newscientist.com. Han er manden, der fik rotte-forbenet til at gro.

Tanken er, at de biologiske lemmer i fremtiden vil være lavet af celler fra patienten selv, og de vil derfor komme omkring mange af de problemer, som modtagere af kunstige lemmer oplever i dag. Både kosmetisk og fysiologisk.

Det grundlæggende problem med de erstatnings-lemmer, som er tilgængelige i dag er nemlig, at de enten ligner de ægte lemmer, men fungerer ikke optimalt. Ellers fungerer de som ægte lemmer, men er for omverdenen synlige erstatninger for noget, der hver dag mangler.

Der er med andre ord tale om skelsættende forskning.

»Det her er science fiction, som bliver til virkelighed. Det er et virkelig spændende, men udfordringen bliver at skabe et fungerende forben,« siger Daniel Weiss fra the University of Vermont College of Medicine in Burlington til newscientist.com.

Flere forskere inden for medicinens verden påpeger dog, at der er nogle tekniske udfordringer, som skal overkommes, før bio-kropsdele til mennesker kan blive en realitet. Her er der særligt tale om, at lemmernes blodscirkulation skal fungere optimalt. Ellers vil risikoen for blodpropper i høj grad være tilstede.


Læs også:

Robotarm læser lam mands tanker

Ny armprotese kan give amputerede følesansen igen

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

sbv
 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.