Småbørn kan få nødder og gulerødder i lungerne
07 maj 2013

Gulerødder, nødder og andre fødevarer bør forsynes med advarsler på samme måde som småt legetøj. De bør nemlig ikke gives til børn under tre år, fordi de kan få dem galt i halsen. Det er konklusionen på en ny undersøgelse fra Aarhus Universitetshospital.

De seneste års patientjournaler for børn, der er blevet henvist til kikkertundersøgelser på Øre- Næse- og halsafdeling på Aarhus Universitetshospital, er blevet gennemgået, og lægerne mener, at der er for lidt opmærksomhed på problemet.

»Først og fremmest er det selvfølgelig vigtigt at forebygge uheldene. Risikoen for at et lille barn får rå gulerod, nødder eller andre hårde fødevarer galt i halsen er tilsyneladende undervurderet i det danske samfund, mens det synes velkendt, at små uorganiske genstande som fx legetøjsdele skal holdes væk fra små børns rækkevidde,« siger afdelingslæge Rikke Haahr Iversen, der står bag undersøgelsen, i en pressemeddelelse.

Undersøgelsen fra Aarhus Universitetshospital viser, at fødevarer som nødder og gulerødder er langt den hyppigste årsag til fremmedlegemer i lungerne hos børn under tre år.

Lægerne anbefaler, at man skal have foretaget bronkoskopi hos barnet indenfor 24 timer, hvis man har mistanke om et fremmedlegeme i lungerne, også selvom barnet ikke hoster, eller på anden måde er synligt påvirket.

Læs også på Videnskab.dk:

Pollenudsatte mødre giver deres børn astma

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.