Nyt spor i gåden om manden, der blev kurereret for HIV
Kilde: 
30 september 2014

KORT NYT FRA UDLANDET:

Forskere er kommet et skridt nærmere på at løse mysteriet om, hvordan amerikaneren Timothy Ray Brown kunne slippe af med HIV-virus.

Det skriver Science News.

Timothy Ray Brown, der bor i Berlin, er også er kendt som ‘Berlin-patienten’, og ifølge Science News er han det eneste menneske, som hidtil er blevet kureret for HIV.

Efter at have levet med HIV i 11 år og kontrolleret virussen med antiretroviral medicin blev det i 2006 opdaget, at han havde fået kræft i knoglemarven og blodet (Akut myeloid leukæmi). Som en del af behandlingen af kræftformen fik han kemoterapi og en knoglemarvstransplantation, og han droppede sin antiretrovirale medicin. Det sidste burde have fået hans niveau af HIV-virus til at stige i løbet af få uger, men i de sidste syv år har forskere kun fundet spor af det virale genetiske materiale i Berlinpatientens blod -  og materialet kan ikke kopiere sig, skriver Science News.

Forskere peger i dag på tre forskellige faktorer, som kan have ført til, at Timothy Ray Brown slap af med sin HIV. I et nyt eksperiment med aber har amerikanske forskere afprøvet, hvorvidt Hiv-infektionen kunne være forsvundet, fordi lægerne ødelagde Browns eget immunsystem med kemoterapi og bestråling af hele kroppen for at forberede ham på hans knoglemarvstransplantation.

Men ifølge Science News kan forskerne nu udelukke at dette er forklaringen – i hvert fald kan det ikke alene forklare, hvordan Brown slap af med sin HIV, skriver Science News. Og dermed må forskerne altså arbejde videre med de to andre mulige forklaringer på HIV-gåden.

»Det er et vigtigt studie og en meget brugbar model,« siger forskeren Daniel Kuritzkes til Science News om den nye undersøgelse og abe-modellen.

Det nye studie er publiceret i tidsskriftet PLOS Pathogens.

Læs også:

Dansk HIV-forskning vækker opsigt i udlandet

Læger beviser: Vi har kureret HIV-baby

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

lb

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.