Mystisk ring bringer skandinaviske vikinger og islamiske civilisationer tæt sammen
Kilde: 
18 marts 2015

KORT NYT FRA UDLANDET:

En flot ring, som er fundet i en vikingegrav i byen Birka i Sverige, har bekræftet, at vikingerne med stor sandsynlighed havde direkte kontakt med den islamiske verden. Det skriver ScienceNews.

Ringen, som har vist sig at bestå af glas, ikke ametyst som tidligere troet, har en inskription med ordene ’Til Allah’.

Ifølge forskerne bag fundet er det allerede velkendt, at skandinavere byttede sig til glas fra Egypten og Mesopotamien – glas var en eksotisk handelsvare på daværende tidspunkt – via forskellige handelsnetværk; men det lille smykke antyder, at de søfarende vikinger senere hen selv tog turen til regionen og handlede direkte med islamiske handelsmænd, lyder det fra de svenske forskere.

Forskerne fra Stockholm Universitet brugte et scannings elektronmikroskop til at fastslå ringens materiale og for at kunne fastslå, hvad der præcis stod i inskriptionen.

TILMELD DIG: Videnskab.dk's gratis nyhedsbrev

I den videnskabelige artikel, som blev offentliggjort i tidsskriftet Scanning, skriver de: »Ringen kan [...] udgøre bevismateriale for direkte interaktioner mellem vikingetidens Skandinavien og den islamiske verden.«

»Som den eneste ring med en arabisk inskription fundet på et skandinavisk arkæologisk område, er det en unik genstand blandt fund fra den svenske vikingetid.«

Ifølge Jeanette Varberg, museumsinspektør ved Moesgaard Museum, er det et meget spændende fund, de svenske forskere har gjort. For hende er det dog ikke overraskende, at der har været direkte forbindelser mellem de skandinaviske vikinger og Østen:

»Det er et meget spændende fund, som understreger, at Birka har været porten til Østen. Det er helt klart, at der har været handelsforbindelser på tværs over Middelhavet,« siger Jeanette Varberg til Videnskab.dk.

(Foto: Christer Åhlin/The Swedish History Museum)

Læs også:

Kæmpestudie afliver sejlivet vikingemyte

Se enestående arkæologisk udgravning i billeder

Unikt fund på vikingegravplads

cpp

 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.