Mennesker kunne nemt have løbet fra T-Rex
Kilde: 
27 januar 2016

KORT NYT FRA UDLANDET:

Tyrannosaurus rex kunne højst bevæge sig med otte kilometer i timen, og derfor kunne mennesker nok have løbet fra dem. Det foreslår et hold forskere, der har studeret dyrets fodspor, skriver Sciencemag.org.

Tyrannosaurusens gå-hastighed var 4,5 kilometer i timen og løbehastigheden var maksimalt otte kilometer i timen, som er langsommere end en midaldrende person, der går i et raskt tempo.

»Forstenede spor fra en tyrannosaurus er sjældne, selv i områder hvor der er rigeligt med fossiler. Velbevarede individuelle spor kan hjælpe med at identificere størrelsen og typen af dinosaur,« siger Scott Persons til sciencemag.com, hovedforfatter af studiet og palæontolog på University of Alberta i Canada.

Men forskerne har ikke bare været heldige at finde ét individuelt spor, men hele tre fodspor, og dette har været gavnligt for forskningen:

»Endnu sjældnere er det at finde flere sæt af fodspor, som kan afsløre endnu mere, da afstanden mellem sporene kan give indsigt i dinosaurens gangart og gå-hastighed,« siger Scott Persons.

For at finde ud af præcis hvor hurtigt tyranosaurusen bevægede sig, vurderede Scott Persons og hans kollegaer først, at dyrets hofter må have været mellem 1,56 og 2,07 meter over jorden. Derefter målte de afstanden mellem fodsporene og kunne derved fastlægge en hastighed.

De tre fodspor blev fundet i 66 millioner år gamle klipper i kystlinjen af Wyoming i USA.

Studiet er offentliggjort i tidsskriftet Cretaceous Research. 

Læs også: 

Dansk forskning afslører: Sådan gik dinoer i Tyskland

Sådan finder du dinosaurer i Danmark

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

pmd 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.