Fosteret lider skade, når mor mangler C-vitamin
16 november 2012

Som kvinde er det en god ide at tænke sig om en ekstra gang, før man springer vitaminpillen over under graviditeten, skriver Københavns Universitet i en pressemeddelelse.

Ny forskning fra Københavns Universitet viser nemlig, at det kan have alvorlige konsekvenser for fosterets hjerne, når en kvinde mangler C-vitamin under graviditeten. Og er den mentale skade først sket, kan den ikke afhjælpes med C-vitamintilskud efter fødselen. 

Forskningsresultaterne er netop publiceret i tidsskriftet PLOS ONE.

Befolkningsundersøgelser viser, at mellem ti og 20 procent af alle voksne mennesker i den vestlige verden lider af C-vitaminmangel.

»Selv marginal C-vitaminmangel hos moderen giver 10-15 procent reduktion af det vigtige hukommelsescenter Hippocampus i fostrets hjerne, som dermed ikke udvikler sig optimalt,« siger professor Jens Lykkesfeldt, der står i spidsen af en gruppe forskere, der ved at studere gravide marsvin og marsvineunger, er kommet frem til de nye resultater.

Ligesom mennesket kan marsvin ikke selv danne C-vitamin, og derfor er netop marsvin brugt som model.

»Tidligere troede man, at moderen kunne beskytte barnet. Normalt foregår der en selektiv transport af de stoffer, barnet har brug for, fra mor til barn under graviditeten. Men det viser sig nu, at dette ikke er tilstrækkeligt ved C-vitaminmangel. Derfor er det uhyre vigtigt at gøre opmærksom på denne problematik, der potentielt kan have alvorlige konsekvenser for de børn, der rammes,« udtaler Jens Lykkesfeldt.

Det er særligt nogle grupper, der er i farezonen for C-vitaminmangel:

»Det er mennesker med lav socioøkonomisk status, der spiser dårlig kost og måske tilmed ryger, som oftest har C-vitaminmangel. Deres børn risikerer altså at blive født med en dårligere udviklet hukommelse. Sat på spidsen kan det betyde, at de kan få indlæringsvanskeligheder, og i et samfundsmæssigt perspektiv, at historien gentager sig, fordi børnene har sværere ved at komme ud af det miljø, de befinder sig i,« udtaler Jens Lykkesfeldt.

Han understreger, at hvis man undlader at ryge, spiser varieret og følger sundhedsstyrelsens anbefalinger om at spise en multivitamintablet dagligt under graviditeten har man ikke grund til at frygte C-vitaminmangel.

Forskerne vil nu prøve at finde ud af, hvor tidligt i graviditeten C-vitaminmangel påvirker marsvins fosterudvikling. Foreløbige resultater viser, at det formentlig påvirker allerede tidligt i graviditeten, da de har undersøgt marsvin i andet og tredje trimester.

 

Læs også på Videnskab.dk

Graviditet slører risikoen for blodpropper

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.