Forholdet mellem varme- og kulderekorder steget fra 1:1 til 12:1
11 september 2015

KORT NYT FRA UDLANDET:

Varmere temperaturer, stigende have og smeltende is. Der er mange måder at måle klimaforandringer på, men de kan måske være svære at forholde sig til. Nu har to australske forskere fundet en ny metode til at måle klimaforandringer, som relaterer sig til, hvad vi oplever i hverdagen. Det skriver washingtonpost.com.

Den nye metode måler forholdet mellem nye varmerekorder og nye kulderekorder, for i et stabilt klima må der nødvendigvis være lige mange af hver. Men det er ikke sådan, vores klima ser ud, siger studiets hovedforfatter, ph.d. og klimaforsker på Australian National University, Sophie Lewis, til washingtonpost.com.

»I de seneste 15 år har vi set en dramatisk stigning i hyppigheden af varmerekorder og et fald i antallet af kulderekorder.«

Forskerne sammenlignede varme- og kulderekorder fra år 1910 til år 2014, og det viste sig, at der fra 1910 til 1960 var nogenlunde samme antal af varme- og kulderekorder. Men fra år 1960 til 2014 har antallet af varmerekorder overgået antallet af kulderekorder, og det skyldes udskillelsen af drivhusgasser, fortæller den australske forsker. Faktisk var forholdet mellem varme- og kulderekorder fra 2000 til 2014 12 til 1. 

Der har ellers været opfattelsen i Australien, at de nye varmerekorder ikke betød noget, fortæller Sophie Lewis til washingtonpost.com.

»Så studiet var vigtigt for at gøre det klart, at den her stigning i antallet af varmerekorder er relatereret til drivhusgasser,« siger hun.

Studiet er publiceret i Geophysical Research Letters.

Læs også:

Nobelprismodtagere: Klimaforandringer er vor tids atomkrigs-trussel

Derfor tvivler nogle mennesker stadig på klimaforandringerne

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
msc

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.