Derfor er det så lækkert at blive rørt ved
Kilde: 
31 januar 2013

De fleste mennesker elsker følelsen af kærtegn eller strøg over huden. Underligt nok er det dog aldrig lykkedes forskere at kortlægge, hvorfor nogen typer berøring føles behagelig, mens andre – f.eks. et hårdt tryk med en finger – bare kan være irriterende.

Det har fået et internationalt forskerhold til at kaste sig over mus. Ved at fremavle mus med nervefibre, som lyser op ved berøring, har de nu studeret, hvordan mus reagerer på forskellige berøringer. Det viser sig ifølge ScienceNews, at berøring med et tryk, der svarer til, når en mus oplever et fast slik fra en artsfælle, får nervefibrene til at lyse op, mens berøring med mere borende tryk ikke giver nogen respons.

Det antyder, at mus er udstyret med nervefibre, som så at sige er tunet ind på at mærke en god berøring, skriver forskerne i det ansete tidsskrift Nature.

Mere specifikt mener forskerne, at særlige neuroner med et protein kaldet MRGPRB4 kan være årsagen til, at mus føler velbehag ved særlige berøringer.

Andre forskere kalder ifølge ScienceNews studiet for »fantastisk«, blandt andet fordi det viser, at følelsen af god berøring påvirker mus’ adfærd, men spørgsmålet er selvfølgelig stadig, om mennesker fungerer på samme måde som mus.

Ifølge Francis McGlone, forsker I kognitiv neurologi ved Liverpool John Moores University i England – og ikke med på forfatterlisten til den nye videnskabelige artikel – går resultatet fint i tråd med andre studier på mennesker, der blandt andet har vist, at berøring tidligt i livet påvirker, hvordan vores hjerne udvikler sig.

»Vi skal se huden som et ’socialt organ’,« bemærker Francis McGlone over for ScienceNews.

Læs også på Videnskab.dk: Massage gør fisk mindre stressede

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.