CRISPR åbner op for mulig transplantation af svineorganer til mennesker
Kilde: 
13 oktober 2015

KORT NYT FRA UDLANDET

CRISPR er forskernes nyeste genetiske legetøj, som med utrolig præcision kan ændre på organismers gener. Du kan læse mere om metoden her: Sådan fungerer CRISPR.

Nu har ny forskning i afgørende grad udvidet brugen af metoden. Ved at ødelægge potentielt skadelige DNA-sekvenser hele 62 steder i et svins celler stiger håbet om, at lægevidenskaben i fremtiden kan redde menneskeliv ved en transplantation af svineorganer, skriver Sciencemag.org. Studiet er til dags dato det mest ekstreme eksempel.

»Dybest set har forskningen på dette område været i et dødvande de sidste 15 år. Der har været et par få, som virkelig troede på det. Men jeg tror, at det her ændrer spillet totalt,« siger genetiker George Church fra Harvard University til Sciencemag.org. Han står sammen med sine kollegaer bag studiet.

Udefra set burde man kunne gennemføre en transplantation af en gris' organer til mennesker uden de store komplikationer. Organerne matcher nemlig vores organer størrelsesmæssigt. Problemet er, at svinecellerne har en nedbrydende effekt mod det menneskelige immunforsvar.

Derudover er grises DNA fyldt med resten af en farlig virus, som udgør en livstruende risiko for et menneske.

Det er disse livstruende DNA-sekvenser, som forskerne har formået at ødelægge 62 steder i svinecellerne. Andre forskere betragter bedriften som et forskningsmæssigt fremskridt, der kommer til at føre til en intensivering af forskningen i feltet.

Det nye studie er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Science.

Læs også:

CRISPR: Ny genteknologi revolutionerer videnskaben

Britiske forskere vil ændre på fostres gener med CRISPR

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

sbv
 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.