Klik, træk og zoom: Få overblik over Andreas Mogensens mission
Danmarks første astronaut, Andreas Mogensen, sendes op til Den Internationale Rumstation (ISS) 2. september 2015. Her kan du lære om forberedelserne, opsendelsen, livet på rumstationen og de opgaver, som han skal udføre under sin 10 dage lange mission.

Nedtællingen til, at vi får sendt den første dansker ud i rummet, er begyndt.

2. september 2015 (opsendelsestidspunktet er 22. juli blevet ændret til 2. september, red.) sætter den danske astronaut Andreas Mogensen sig ind i sit rumskib og begynder sin 2 dage lange færd op til Den Internationale Rumstation (ISS), hvor han skal opholde sig i 8 dage.

På Videnskab.dk har vi gennem fem år skrevet om Andreas Mogensens forberedelser, og op til opsendelsen intensiverer vi dækningen af rumrejsen.

Derfor har vi skabt et interaktivt element, som du kan bruge til at gå på opdagelse i Videnskab.dk's artikelunivers og få overblik over hele Andreas Mogensens rejse.

Sådan gør du

Det interaktive element er en Prezi-præsentation og ligger indlejret øverst i denne artikel.

For at komme i gang trykker du på Start Prezi i midten af elementet.

Hvis du bruger en Android-smartphone, iPhone eller iPad skal du først downloade Prezi-appen.

Når præsentationen er startet, anbefaler vi, at du vælger at se den i fuld skærm. Det gør du ved at trykke på fuld skærm-ikonet nede i højre hjørne af elementet.

Du kan navigere i præsentationens univers på flere måder:

  • Tryk på pilene enten i bunden af skærmbilledet eller på tastaturet for at gå videre.
     
  • Brug musen til at klikke rundt og zoome ind lige der, hvor du vil rejse hen. Klik inden for de røde parenteser for at zoome ind på de enkelte emner. Klik uden for parenteserne for at zoome ud igen.

I præsentationen kan du zoome ind på billeder, afspille videoer og klikke på links til artikler på Videnskab.dk.

Lær om astronautens vilde forberedelser

På din rejse rundt i præsentationen kan du blive klogere på Andreas Mogensens baggrund og de ekstreme udfordringer, han har været udsat for, efter at han i 2009 begyndte sin uddannelse som astronaut hos den europæiske rumfartsorganisation ESA.

Andreas Mogensen har blandt andet lært at tale russisk under sine mange ophold i astronauternes træningslejr, Star City. Overlevelsesture, rumvandringstræning samt ophold på havets bund og i en underjordisk grotte har lært ham, hvordan man overlever i rummet.

Alt det har han klaret godt nok til, at han i 2013 blev tildelt sin første mission, som har fået navnet Iriss.

Kære læser, hav tålmodighed. Præsentationen kan tage noget tid at loade - til gengæld glider den gnidningsfrit, når først den er i gang! Præsentationen er opdateret 7. september 2015

Frem mod opsendelsen har han et tætpakket træningsprogram, hvor han primært lærer at styre det Sojuz-rumskib, der skal føre ham op til Den Internationale Rumstation. Han bliver trænet i at løse alle tænkelige problemer - blandt andet at slukke brand i rumskibet, og han er blevet udsat for store g-kræfter i en kæmpe centrifuge.

Både den seks timer lange rejse op til Rumstationen og den efterfølgende hjemrejse er nemlig både hård og risikofyldt, men Andreas Mogensen stoler trygt på Sojuz-rumfartøjet, som russerne har brugt i mere end 40 år.

Missionen er kort og intensiv

Sojuz kan dog højest opholde sig i 210 dage i rummet ad gangen. Derfor er Andreas Mogensens primære opgave at transportere et nyt rumskib op til et par astronautkolleger, der opholder sig i et helt år ombord på rumstationen, hvorefter han rejser hjem i deres gamle.

Når den danske astronaut kommer op til rumstationen, der kredser om Jorden i 400 kilometers højde, får han travlt.

I løbet af de 8 dage på rumstationen skal han udføre en lang række opgaver og videnskabelige eksperimenter. Han skal blandt andet:

  • Udsende små satellitter kaldet CubeSats, som et dansk firma og danske studerende har bygget.

  • Tage billeder af kæmpelyn som forberedelse til det danske ASIM-projekt.

  • Teste en tætsiddende dragt kaldet Skinsuit, der kan lette de rygsmerter, som astronauter døjer med.

  • Afprøve Google-briller, så kontrolcentret kan følge med via live video og give instruktioner, mens han arbejder.

  • Fjernstyre robotter, der står placeret i Holland.

Det vil også blive undersøgt, hvordan vægtløshed påvirker Andreas Mogensens hjerne, muskler og knogler.

Både før og efter missionen har han desuden en særlig opgave på Jorden, der går ud på at inspirere unge til at interessere sig mere for naturvidenskab.

Går det godt, har han gode chancer for at få en længere mission i fremtiden. Han håber på en dag at kunne sætte sine fødder på Månen eller Mars.

Fakta

Andreas Mogensens mission
2. september 2015 bliver Andreas Mogensen den første dansker i rummet, når han bliver sendt afsted på en 10-dages mission til Den Internationale Rumstation, ISS.

Han er gået gennem mange prøvelser på sin vej til at blive astronaut, og på rumstationen kommer han til at arbejde intenst som både forsker og forsøgskanin, når han skal udføre en lang række eksperimenter i vægtløs tilstand.

På Videnskab.dk og på Rumrejsen.dk kan du løbende læse om forberedelserne, dagligdagen på rumstationen og alle de videnskabelige forsøg.

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk


Det sker