Annonceinfo

Hvorfor lugter mine egne prutter bedst?

Spørg VidenskabenCLASSIC: Læsere må spørge videnskaben om alt – og gør det gerne. Her kan du læse om prutter og få de bedste bud på, hvorfor vores egne prutter ikke lugter helt så slemt som andres.

Emner: ,
For nogle mennesker er det en fornøjelse at slippe et ordentligt, ildelugtende blæsevejr løs. Men hvorfor er det lige, vi som regel foretrækker lugten fra vores egne prutter i forhold til andres? (Foto: joshblake)

Vi kan lige så godt tone rent flag med det samme: Denne omgang af Spørg Videnskaben er ikke for sarte eller blufærdige sjæle.

Dagens spørger, Magnus Herhold, skriver i en email: »Selvfølgelig lugter prutter ikke godt, men man har tilbøjelighed til at tage en sniffer under dynen om morgenen, hvis man lige har sluppet en lille vind. Andres prutter giver kvalme, og man bliver næsten harm over, at en person har sluppet en vind i selskab med andre mennesker.«

Magnus undrer sig over, at man kan lugte til sine egne prutter uden at fortrække en mine. Kan det være, fordi prutter indeholder bestemte stoffer, som knytter dem til ejermanden, eller er tilhørsforholdet udelukkende psykologisk?

Hul igennem til forskerne

Svaret viser sig at være lidt svært at finde frem til, for ingen har forsket konkret i prutlugt. Enkelte kloge hoveder med forstand på vores opfattelse af lugte meddeler endda, at de slet ikke vil forbindes med en artikel om prutter.

Heldigvis har vi mange tusinde forskere i Danmark, og inden for andre fagområder er flere forskere friske på at komme med skud fra hoften.

Én af dem er hjerneforsker, overlæge Troels Wesenberg Kjær fra Klinisk Neurofysiologisk Klinik på Rigshospitalet. Han fortæller, at hjernen er særlig effektiv til at bearbejde informationer om os selv og vores krop. På den måde ved vi, hvad vi har at byde på og lever som regel fint med det. Et eksempel er, at vi sjældent får ubehagelige overraskelser, når vi ser os selv i spejlet, for vi har som regel set det meste før.

»Vi er generelt glade ved det, vi genkender med synet, og det kan også gælde for lugtesansen. Måske konstaterer hjernen, at 'den lugt kender jeg allerede, så den er jeg tryg ved', og dermed er det en behagelig lugt,« funderer Troels W. Kjær.

Kan du genkende din prut i en blindtest?

Hjerneforskeren hælder altså til, at det er en psykologisk forklaring.

Fakta

Prutter er et resultat af luft i vores mave-tarmkanal.

Vi sluger luft, når vi spiser og drikker (dagligt ryger 2,0-2,5 liter ned på den måde).

Den vigtigste kilde til luft er de omkring 1,5 kilo bakterier, som lever i vores tyktarm af rester af fordøjet mad, især fra kulhydrater.

Når bakterier nedbryder rester, danner de luftarter, især brint, CO2, kvælstof og nogle gange metan. Desuden danner de forskellige svovlforbindelser, som lugter.

Kilde: Overlæge, professor Peter Bytzer, Københavns Universitet

Det samme gør professor emeritus ved Psykologisk Institut på Aarhus Universitet Jens Mammen, der har forstand på sansernes psykologi.

Jens Mammen understreger, at han aldrig har forsket i prutter og derfor kun taler sig ud fra sin normale 'snusfornuft', når han sætter spørgsmålstegn ved selve præmissen i Magnus' forespørgsel:

»Er det overhovedet sikkert, at ens egne prutter ville lugte bedst i en blindtest?«

»Kunne det ikke tænkes, at ens viden - sand eller indbildt - om oprindelsen af prutten reelt er det afgørende, på samme måde som vores forskellige holdninger til egen og andres kropslugt? Vi har jo heller ikke noget imod at sluge vores eget spyt. Men vi ville nok kvie os, hvis vi fik fortalt, at det var andres, og så videre og så videre,« lyder det fra Jens Mammen.

Det meste prutluft lugter slet ikke

En fagmand lidt tættere på emnets centrum er Peter Bytzer, der ud over at være overlæge på Køge Sygehus også er ph.d. og professor i mave-tarmsygdomme ved Institut for Kirurgi og Intern Medicin på Københavns Universitet.

Peter Bytzer fortæller, at det næppe er pruttens kemiske egenskaber, som gør den tiltalende for ejermanden.

»99% af luften i tarmen er lugtfri. Det er sådan noget som ilt, CO2, brint, kvælstof og metan. Prutter lugter i stedet på grund af ganske små mængder af typisk svovlgasser, som kommer fra bakteriers nedbrydning af rester af fordøjet mad i tarmen; det kan f.eks. være kostfibre.«

»Luften varierer, efter hvad vi har spist, og jeg tror, vi alle har oplevet, at egne prutter i perioder lugter helt forfærdeligt, mens de til andre tider bare er luft med lyd på. Så selvom jeg ikke kan svare helt sikkert, tror jeg mest på, at vi kan opleve andres prutter som værre, fordi vi har en slags social fobi over for dem,« lyder det fra Peter Bytzer.

Prutter har sprængt mange tyktarme
Artiklen her har lagt navn til en hel bog fra Videnskab.dk med de bedste svar fra 3½ år med Spørg Videnskaben. Du kan købe den hos boghandleren eller på nettet.

Det er let at forstå, hvis man bliver lidt ubehageligt til mode, når sidemanden løfter sig lidt fra stolen for at lukke gas ud.

Lugten kan være mere end bare ubehagelig; den kan også være decideret farlig.

Prutter består af gasser, og derfor kan der faktisk gå ild til dem. Det har eksperimenterende YouTube-fans for længst opdaget.

Vigtigere, så kan prutter faktisk eksplodere inde i kroppen. Peter Bytzer beretter, at det gennem tiden er gået ud over en hel del patienter under en operation i tyktarmen.

»Det er én ting at sætte ild til en prut på vej ud, for der går flammen ikke baglæns op, men hvis du bruger strøm i en tyktarm med en masse gas, så kan det gå galt. Der er massevis af tyktarme, som er sprængt, fordi der f.eks. skulle fjernes polypper med elektricitet,« fortæller Peter Bytzer, inden han tilføjer, at det efterhånden sker meget sjældent, fordi patienter i dag bliver renset ordentligt igennem før en operation.

Underbukser opsluger prutlugt

Hvis du virkelig gerne vil undgå at sprede lugten af svovldampe til andre menneskers næsebor, er der forskellige muligheder på markedet.

Apoteket byder på et par produkter, der fjerner overfladespænding i mavesækken, men ifølge Peter Bytzer er de ikke særligt effektive.

Et amerikansk kulfilter skulle til gengæld have god effekt. Kulfiltret klistres fast i underbukserne og skulle efter sigende absorbere den værste lugt, der slipper ud af kammeret.

Rimelig sikkert at holde prutter tilbage

Fakta

Almindelige mennesker har typisk et sted mellem 200 og 300 ml luft i mave-tarmkanalen på én gang.

Al luft skal ud, enten gennem munden som bøvser eller ud af bagvejen, enten som en prut eller som let udsivning i ny og næ.

De fleste mennesker prutter ca. 10 gange i døgnet, men op til 20 gange regnes for normalt. Det bliver i gennemsnit til mellem ½ og 1½ liter luft hver dag.

Prutter opstår især efter nedbrydelse af forskellige former for sukker, stivelse og fibre. Bønner og kål er velkendte kilder, ligesom det kan give luft at drikke mælk, når man ikke kan tåle det.

Kaffe på tom mave kan også sætte gang i en refleks, der sætter gang i prutter og afføring.

Kilde: Peter Bytzer

Hvis ingen af løsningerne frister, bør det være en sikker løsning at knibe sammen, indtil du har fundet et lokale med bedre udluftning eller færre mennesker.

Peter Bytzer har ganske vist oplevet patienter, som er så generet af maveluft, at deres flade mave fra om morgenen er blevet omdannet til en ballon om aftenen, fordi luften har presset kroppens organer længere ned.

Men sådan en reaktion rammer patienter med irritabel tyktarm, der er den hyppigste mave-tarm-sygdom herhjemme. Alle andre bør slippe for større problemer.

»Jeg mener ikke, at det er forbundet med nogen helbredsrisiko at lade være med at prutte, men det er klart, at hvis man holder sig meget tilbage, kan det være medvirkende til, at nogle mennesker bliver forstoppede,« siger Peter Bytzer, der i øvrigt også formand for Dansk Gastroenterologisk Selskab; et selskab for fagfolk med forstand på sygdomme i mave-tarm-regionen.

Apparat måler prutter

Vi sender en velduftende T-shirt af sted til Magnus Herhold som tak for det luftige spørgsmål - og kan som bonus-info oplyse, at et par entusiastiske amerikanske ingeniørstuderende har bygget en prutmåler, som registrerer lyd, temperatur og gaskoncentrationer i en prut. Måske noget at lege videre med hjemme under dynen?

Du kan læse flere svar i Spørg Videnskaben eller stille dit eget spørgsmål ved at sende en mail til sv@videnskab.dk. Du kan også købe Videnskab.dk's helt store bestseller af samme navn som denne Spørg Videnskaben - 'Hvorfor lugter mine egne prutter bedst?' - som er den helt idelle mandelgave til store og små eller julegave til onklen, der har alt.

Denne artikel er en genudgivelse. Artiklen blev første gang bragt på Videnskab.dk 8. november 2010.

Prutter

jeg har læst at prutter er tegn på at at man skal på toilettet. Personligt er der ingen der kan lide mine prutter hverken mig selv eller andre:-) Vi skal jo nødigt have bremsespor i underbuskerne:-)

Prutter:

Jeg synes aldrig det virker så slemt hvis hvis det er en selv der slår en prut. Til gengæld lugter det forfærdeligt hvis hvis andre lufter ud. Men jeg tro det er pyskoligisk, for der skulle ikke være forskel på lugten af prutter, har jeg læst.

Svovlbrinte...

At egne prutter lugter lidt bedre kan skyldes, at vi har det bedre lige efter at gastrykket er lettet. En blindtest ville sikkert vise, at der ikke er en forskel i lugt… Alt er relativt.

Den grimme lugt skyldes især svovlbrinte. Der kunne umiddelbart tænkes tre årsager til at ikke kan lide denne gasart:
Den afgives fra fordærves mad, som kunne gøre os syge.

Svovlbrinte er meget giftigt og har dræbt mange fisk gennem tiden. Sansefunktionen kunne derfor være et levn fra vores fortid som fisk.

-Eller oplevelsen af den grimme lugt kunne være en effektiv metode til at vi besørger et andet sted end der vi opholder os, hvilket jo kan sikre bedre hygiejniske forhold.

Utroligt at mit spørgsmål er

Utroligt at mit spørgsmål er nået så langt.
Et tabuemne bliver åbnet (:

Prutters sociale lugt

Der gives en masse ubekræftede grunde til, at vi foretrækker vores egne prutters lugt end andres.
Så jeg tillader mig også at komme med en ikke videnskabelig betragtning, som måske endda er plausibel.
Vi behandlede i går lugt generelt, og hvilken betydning, som den har i forskellige situationer.
Mennesker som uhæmmet lader luften gå i et selskab af andre, som måske har en mere blufærdig holdning til denne adfærd, kunne man tænke sig markere sit interpersonelle territorium.
Hvis man med lugt markerer sit territorium, må det antages, at lugten af ens eget lugtstof findes mere sympatisk, end en andens.
Man kunne have den samme tanke ved mennesker, der markerer sine nære omgivelser ved bla og måske særligt ved at ryge især store, kraftige cigarer.

Hvad lugten ved prutter angår, har jeg faktisk stillet nogen spørgsmålet, om deres holdning til det, der normalt betragtes som den ildelugtende del, nemlig svovlbrinten.
Flere af dem, som indrømmer at "nyde" deres egen pruttelugt, også nyder lugten af halvrådden tang om sommeren. Denne har en lugt, som minder om pruttelugten.
Hvis det er rigtigt, at der ligger noget signalgivende i lugten, så må man antage, at tang ikke udgør nogen "trussel", og derfor giver samme lugtoplevelse som ens egen lugt.

Jeg har oplevet mennesker, som i pressede situationer afgav tarmluft. Ikke synligt som noget nervøst, men mere som en "trussel". Det kunne være under en bordtenniskamp, hvor vedkommende kom bagud. Så bredte der sig en ubehagelig lugt af tarmluft. Det kunne i visse tilfælde vende kampen til pågældendes fordel. En slags kemisk krigsførelse.

Om denne teori har noget på sig ved jeg ikke. Men når spørgsmålet har været oppe, hvad det har med visse mellemrum, så er det denne teori, jeg har holdt mig til.
Det samme gør sig gældende ved toiletbesøg. Man generes ikke på samme måde, af sine egne ekskromenters lugt, som af andres.
Det mest ubehagelige i den sammenhæng er nok en kraftig lugt og et tilhørende varmt toiletsæde.
Måske fordi man føler, ikke at være på eget territorium?!

mundfis

Ja, det er faktisk det samme. En bøvs - eller "mundfis" som man også kalder det, er:

"En op i halsen stigende, hen over tungen rullende, såkaldt mundfis, der tilkendegiver at røvhullet er gået i baglås" :-)

Dårlig ånde?

Jeg læste engang, at man skal huske at slå sine prutter, for ellers kommer de ud som årlig ånde.Mon det paser?

LGP

Gaering, kaere L G P

Er bøvser og prutter det samme?

Begge dele er tydeligvis luftarter fra fordøjelsessytemet, men er det samme luftmasse der blot kommer ud i den ene eller anden ende, eller er det separate fænomener? Begge dele lugter ilde (for andre) men ikke på samme måde, men det kunne selvfølgelig skyldes det sidste opholdssted.
Kan en prut blive til en bøvs hvis den flytter sig i systemet? 

egne børns lort lugter bedst

Kom lige til at tænke på det forunderlige i, at jeg ikke havde spor imod mine egne børns lortebleer men derimod ikke var så begejstret for andre børns do. 

Prutter er en del af vores goeren

Det er jo et spejl paa, hvordan vi har det. Det er ogsaa en del af os, altsaa resultatet af vores fordoejelsesprocess. 

Indol - fæces og parfume

Kære Robert
Det er ikke en fuldstændig bekræftelse, men stoffet indol har i høje koncentrationen en fæcesagtiglugt, men i meget lave koncentrationer har stoffet en støvet blomsteragtig lugt. Indol bruges blandt andet i visse parfumer.
http://en.wikipedia.org/wiki/Indole
http://www.biosite.dk/leksikon/indol.htm
 
 

Parfume

Nogen der kan be- eller afkræfte at duftstoffer fra fæces i meget små mængder virker parfumerende og anvendes i parfume?

Mr. Methane

Pruttemand giver den gas. Den berømte prutter 'Mr. Methane' lufter sit talent på scenen.
Se klippet her http://24.dk/article.jsp?articleId=7599

Seneste fra Spørg Videnskaben

Grønlandske stemmer

Aviaja

»Det er vigtigt, at lokalbefolkningen uddanner sig, for bedre at være en del af udviklingen og bedre kunne tjene penge på viden i stedet for at tjene penge på tønder af olie«

Aviaja Lyberth Hauptmann, ph.d.-studerende på DTU.

Tema om fremtiden for grønlandsk forskning

Spørg videnskaben

Videnskaben kan ikke svare på alt - men vi forsøger alligevel.

Her kan du stille et spørgsmål til forskerne om alt fra tyske verber til nanorobotter og livets oprindelse.

Vi vælger de bedste spørgsmål og kvitterer med en Videnskab.dk-t-shirt.
Spørgsmål og svar offentliggøres her på siden. Send dit spørgsmål til: sv@videnskab.dk

Det læser andre lige nu

Spørg Videnskaben

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.

Seneste blogindlæg