Annonceinfo

Hvordan påvirker vinterbadning kroppen?

Spørg VidenskabenCLASSIC: Forskere dyppede vinterbadnings-jomfruer, erfarne vinterbadere og yoga-udøvere i iskoldt vand. Målet var, at finde ud af, hvordan vinterbadning påvirker kroppen.

Der findes omkring 22.000 vinterbadere i Danmark. Omkring halvdelen af dem går i vinterbadeklubber, mens resten bader privat. (Kilde: Rådet for Større Badesikkerhed. Foto: iStockphoto)

Iskoldt, mørkt og menneskefjendsk. I vinterhalvåret skriger havet næsten, at man skal holde sig væk.

Alligevel findes der i Danmark 11.000 registrerede vinterbadere, og mindst lige så mange, der vinterbader privat. Det anslår Rådet for Større Badesikkerhed.

Vinterbadning har fået meget opmærksomhed i løbet af de seneste år, og vores læser Camilla Engel Lemser har bedt os give en videnskabelig forklaring på, hvad det er der sker, når man vinterbader.

Vinterbadning er chokterapi

»Tak fordi I er der - det er dejlig læsning. Jeg tænkte på, om I måske kunne skrive noget om vinterbadning? Effekter på kroppen, sjove undersøgelser, eller hvad i kan finde...,« skriver hun i sin mail til Spørg Videnskaben.

Vi gav spørgsmålet videre til Bo Belhage, klinisk forskningslektor, overlæge dr. med. ved Københavns Universitet. Han er selv vinterbader, og har sammen med tre kollegaer forsket i vinterbadningens påvirkning af kroppen.

Turen i det iskolde vand er kort og godt chokbehandling, forklarer Bo Belhage. Kroppen nedkøles ekstremt hurtigt, og kroppens forsvar kommer på overarbejde. Blodkarrene trækker sig sammen og chokket udløser en cocktail af endorfiner og adrenalin i blodet.

Overraskende resultater af forskning i vinterbadning

Men effekten afhænger af, om man er erfaren vinterbader, eller om man aldrig har prøvet det før. I et eksperiment sammenlignede Bo Belhage og hans kollegaer, hvordan 16 frivillige reagerede på deres første oplevelse med vinterbadning.

Deltagerne skulle opholde sig i en balje med iskoldt vand i et minut. De fik målt deres hjertefrekvens, blodtryk, vejrtrækning og blodgennemstrømning i hjernen. Forskerne forventede at se en stigning i både hjertefrekvensen og blodtrykket, men det forblev stort set uændret.

»Vi blev meget overraskede. Den litteratur vi havde læst, sagde at blodkarrene ville trække sig sammen, og at det ville give en kraftigere puls. Blodkarrene trak sig også sammen, men vi så kun en lille stigning i pulsen, fordi de blev anspændte af ubehaget ved at skulle i koldt vand.«

Fakta

Spørg Videnskaben Classic

Hver uge 'genudsender' vi en ældre Spørg Videnskaben, f.eks. på grund af aktualitet. Denne artikel blev første gang bragt 6. januar 2011.

»Det, som var det overraskende, var, at vi ikke så nogen effekt på blodtryk og pulsfrekvens. Vi havde forventet en stigning, og større blodgennemstrømning i hjernen, men vi så det stik modsatte,« fortæller Bo Belhage.

Hyperventilering og sløvt blod

Baljen med det kolde vand bød på flere overraskelser: »Vi så, at lige så snart rumpen ramte det iskolde vand, så begyndte de frivillige af ren refleks at hyperventilere,« fortæller Bo Belhage.

Hyperventilation er det, der sker, når åndedrættet er hurtigere end de normale syv liter luft i minuttet. I forsøget lå gennemsnittet for de frivillige på 35 liter luft i minuttet, i løbet af det ene minut de skulle være i vandet, men nogle af de frivillige havde et åndedræt på 200 liter luft i minuttet.

Samtidig faldt blodgennemstrømningen i de frivilliges hjerne. Nogle kom ned på 25% af deres normale blodgennemstrømning, mens gennemsnittet faldt til 50% af deres normale gennemstrømning.

Træn dig op til vinterbadning

Chokeffekten kommer inden for et minut, og den er farlig.

Under eksperimentet besvimede to utrænede vinterbadere. Og hvis man er i vandet og besvimer, drukner man. Derfor bør man aldrig vinterbade alene. Vinterbaderne, og videnskaben, anbefaler at starte med at vinterbade om sommeren.

»Hvis man starter op i august, vænner man sig gradvist til gyset, og langsomt bliver man erfaren vinterbader,« anbefaler Bo Belhage.

Men hvad er det der sker under træningen? Er det i kroppen, hjernen eller begge, at der sker en ændring? For at finde ud af det sammenlignede forskerne resultaterne fra de uerfarne vinterbadere med to andre grupper - erfarne vinterbadere og erfarne yogaudøvere.

Vikinger og yoga-folk er lige gode vinterbadere

Forskerne så ikke nogen reel ændring i de erfarne vinterbaderes kroppe. De gav et lille 'huh', når de erfarne kom under vandet, men ellers kunne de blive i vandet op til fem minutter ad gangen. Deres puls steg ikke, og det gjorde deres blodtryk heller ikke.

Erfarne vinterbadere tager nogle gange svømmeture på op til fem minutter. Forskning peger på, at et minut i baljen kan have næsten samme effekt som 20 minutter på en cykel eller en løbetur - det er dog ikke undersøgt tilstrækkeligt endnu. (Foto: iStockphoto)

Yoga-folkene havde heller aldrig vinterbadet før, men de er kendt for at være gode til at styre deres åndedræt. Alligevel var der stort set ikke nogen forskel på deres reaktioner og de uerfarne.

»Hvis det er rent mentalt, så burde yoga-folk kunne modvirke det, da der er en grad af refleks i det, men det gjorde de ikke. Meget kan afvendes ved at træne. Der sker tilsyneladende en læring i kroppen på de erfarne vinterbadere. Anden forskning tyder på, at kroppen vil kunne huske oplevelsen op til et halvt år senere,« fortæller Bo Belhage.

Bliver man sund af at vinterbade?

Undersøgelser viser, at vinterbadere har færre sygedage og de føler sig sundere - men forskerne ved ikke, hvad der kommer først. Er det sunde mennesker, der vinterbader - eller bliver man sundere af at vinterbade? Der findes ikke ret meget litteratur om det.

»Et tysk studie fulgte i et halvt år vinterbaderes evne til at omsætte sukker i kroppen. De fandt, at der var en halvering af insulinbehovet. Det tyder på, vinterbadning giver en bedre sukkeromsætning, og det vil nok give mindre tendens til sukkersyge, men det er altså med en fed streg under 'måske',« siger Bo Belhage.

Vil man gerne have de positive effekter af at vinterbade anbefaler Bo Belhage, at man tager en dukkert ca. tre gange om ugen. Vi takker Bo Belhage for svaret, og sender en varm rød t-shirt til Camilla Engel Lemser.

Du kan se flere eksempler svar i Spørg Videnskaben. Og skulle du blive inspireret til selv at skrive et spørgsmål til videnskaben, kan du sende det til redaktionen@videnskab.dk.

 

Du kan også købe Videnskab.dk's bog med 77 af de bedste spørgsmål og svar: 'Hvorfor lugter mine egne prutter bedst?'

Jeg gad faktisk godt prøve

Det lyder rigtigt godt, og jeg gad virkelig godt prøve. Der er bare så mange forhindringer i at blive vinterbader.

Måske er der andre måder man kan opnå samme effekt, skal da helt sikkert prøve det med et styrt koldt brusebad.

Kold brusebad virker!

Hej, der er en del snak om kolde brusebade ikke virker.
Personligt har jeg taget koldt brusebad som afslutning efter det almindelige bad, siden jeg var ti år (er 41 i dag), og i dag kan jeg ikke undvære det. Nogle her mener ikke det har samme effekt, som at vinterbade, det er muligt effekten ikke er så høj, men det har helt sikkert en effekt og udløser endorfiner, det vil jeg i hvertfald påstå jeg kan mærke på min egen krop efter ca. 30 års erfaring.

Men, som det også nævnes her, så gælder det om, at få dækket hele kroppen og ikke bare lidt sprøjt hist og pist, men det kan man jo også sagtens med en håndbruser, det er et spørgsmål om tid, og behændighed.

Det samme gælder hvis man skal i et koldt vansbassin eller udendørs, mærk ikke på vandet, og gå aldrig langsomt i, hop ud i det med hele kroppen, det giver den bedste effekt.

Til Robert Grüning, ja min erfaring med direkte og ægte vinterbadning og sauna er også, at hvis man er varm i forvejen, så føles vandet ikke koldt på samme måde, min egen hypotese er simpelthen at huden bliver bedøvet af chokket og den store temperatur forskel.

Det kan anbefales at løbe en lang tur så man er rigtig varm og svedig, og så hoppe i en kold sø/hav, det giver et dejligt kick. :)

Så et par spørgsmål: Jeg har også ladet mig fortælle, at hvis man vinterbader og tager kolde bade, så massagere man huden/underhuden, i den forstand at blodkarrene trækker sig sammen og udvider sig igen, dvs. at man træner mikro muskulaturen og på den måde får man en strammere og sundere hud, men er der måske nogen der ved noget om dette?

En anden ting jeg har hørt, det er, at man danner mere af det brune fedt lige under huden, dette skulle være sundere, og gøre at man bliver mindre kuldeskær, nogen der kan be eller afkræfte dette, eller måske også har erfaring med dette?

SV:SV:Koldt vand vs sne

Koldt (flydende) vand har i sagens natur en temperatur over 0 grader (fersk vand), da det ellers måtte betegnes som is. Jeg har i Sverige selv prøvet, at gå fra en badstue/sauna og derpå hoppe i et hul i isen (undgå at få hovedet under, da du risikere et ”Black out”). Det føles faktisk ikke så slemt, men da jeg spurgte mine svenske venner, hvorfor de ikke rullede sig i sneen? Fik jeg det svar, at det stod mig frit for at prøve! Det gjorde jeg så! Efter denne rullen i sne oplevelse samt en ”rungende” latter fra badstuen, fik jeg svaret! Sneen var -23grader og klistrede sig fast som lim med glasskår på min nøgne krop. Uanset hvor meget jeg børstede, var der kun en vej – ud over isen og ned i hullet. Tilbage i badstuen sad 10 voksne mænd og kvinder, hulkende af grin med tårerne rendende ned af kinderne. Jeg selv fandt joken så genial, at jeg selv lå flad af grin.
PS: Jeg springer aldrig mere i sneen efter en tur i badstuen.

Saltvand med is på har en temperatur under 0 grader C. Det er derfor, man kan få isen på vejen til at smelte ved at strø salt på. Temperaturen i de to materialer falder under denne proces! Hvis du kan ramme den rigtige blanding af natriumklorid (almindeligt salt) og vand, kan du holde det flydende ned til -21 grader C. Hvis du i stedet bruger kaliumklorid, kan du holde det flydende ned til - 50 grader C!

Jeg kan nu ikke erindre at man anvendte natrium- eller kaliumklorid til at lave hul i isen med, hvilket nok også ville have krævet lidt mere end godt var med is på 50cm tykkelse og en sø på ca. 400.000m2. Tanken er da fristende, jeg tror blot vi ville få "lidt" problemer med Naturvärket. I øvrigt er ferskvand vist så genialt, at det er tungest ved 4 grader C., hvilket vist nok er årsagen til at isen (der er lettere) ligger sig øverst. Det ville være lidt trist hvis den "byggede" sig op nedefra.

SV:Koldt vand vs sne

Koldt (flydende) vand har i sagens natur en temperatur over 0 grader (fersk vand), da det ellers måtte betegnes som is. Jeg har i Sverige selv prøvet, at gå fra en badstue/sauna og derpå hoppe i et hul i isen (undgå at få hovedet under, da du risikere et ”Black out”). Det føles faktisk ikke så slemt, men da jeg spurgte mine svenske venner, hvorfor de ikke rullede sig i sneen? Fik jeg det svar, at det stod mig frit for at prøve! Det gjorde jeg så! Efter denne rullen i sne oplevelse samt en ”rungende” latter fra badstuen, fik jeg svaret! Sneen var -23grader og klistrede sig fast som lim med glasskår på min nøgne krop. Uanset hvor meget jeg børstede, var der kun en vej – ud over isen og ned i hullet. Tilbage i badstuen sad 10 voksne mænd og kvinder, hulkende af grin med tårerne rendende ned af kinderne. Jeg selv fandt joken så genial, at jeg selv lå flad af grin.
PS: Jeg springer aldrig mere i sneen efter en tur i badstuen.

Saltvand med is på har en temperatur under 0 grader C. Det er derfor, man kan få isen på vejen til at smelte ved at strø salt på. Temperaturen i de to materialer falder under denne proces! Hvis du kan ramme den rigtige blanding af natriumklorid (almindeligt salt) og vand, kan du holde det flydende ned til -21 grader C. Hvis du i stedet bruger kaliumklorid, kan du holde det flydende ned til - 50 grader C!

Koldt vand vs sne

Koldt (flydende) vand har i sagens natur en temperatur over 0 grader (fersk vand), da det ellers måtte betegnes som is. Jeg har i Sverige selv prøvet, at gå fra en badstue/sauna og derpå hoppe i et hul i isen (undgå at få hovedet under, da du risikere et ”Black out”). Det føles faktisk ikke så slemt, men da jeg spurgte mine svenske venner, hvorfor de ikke rullede sig i sneen? Fik jeg det svar, at det stod mig frit for at prøve! Det gjorde jeg så! Efter denne rullen i sne oplevelse samt en ”rungende” latter fra badstuen, fik jeg svaret! Sneen var -23grader og klistrede sig fast som lim med glasskår på min nøgne krop. Uanset hvor meget jeg børstede, var der kun en vej – ud over isen og ned i hullet. Tilbage i badstuen sad 10 voksne mænd og kvinder, hulkende af grin med tårerne rendende ned af kinderne. Jeg selv fandt joken så genial, at jeg selv lå flad af grin.
PS: Jeg springer aldrig mere i sneen efter en tur i badstuen.

SV:SV:Et koldt bad?

Kan et koldt brusebad give samme fordele? Eller rullefald i sneen?
 
/GrN.dk

Hej I min research stødte jeg på en anden artikel, hvor de spørger om netop det, og svaret er nej. Hele kroppen skal dyppes i det kolde vand. Hvorfor man ikke får samme effekt ved brusebadet ved man ikke, men man kunne spekulere i om det er fordi hele kroppen bliver dækket af vand, når man hopper i havet, hvorimod meget af kulden fra et brusebad afgives til det omgivende bruserum. Jeg kan desværre ikke finde artiklen, håber mit svar er nok. mvhJens

En grund mere til, at brusebadet ikke har samme virkning som strandbadet, er, at det 'kolde' brusebad sædvanligvis er en hel del varmere end (hav)vand med is på. Så vidt jeg ved, ligger grundvandets temperatur på ca. 7 grader C. Jeg lavede lige en helt uvidenskabelig test med den kolde hane i mit køkken. Efter nogle minutter kom temperaturen ned på 6 grader C, målt med et billigt, men formodentlig nogenlunde nøjagtigt, stuetermometer. Men i denne tid strømmer vandet jo også gennem rør i den vinterkolde jord. Havvand med is på er jo på minusgrader, hvor mange ved jeg ikke, og det afhænger jo også af, om det er nordsøvand eller østersøvand.
Jeg tager ikke selv strandbad, hverken sommer eller vinter, men jeg plejer at afslutte et brusebad med koldt vand. Jeg har ikke taget tid på det, men mit skøn er, at det varer omkring et halvt minut. Jeg har aldrig tænkt på, om det styrker immunforsvaret, men jeg har da ikke ligget i sengen med influenza i de sidste 50 år. Det er sket, at jeg har mærket et angreb, men kun hvis jeg havde udendørs arbejde, har jeg sygemeldt mig af den grund.

SV:SV:et minut?

Lige en kommentar fra en vinterbader gennem 12 år:De færreste vinterbadere, jeg kender, bliver i vandet et helt minut. Det er mit indtryk at 10-20 sekunder er mere normalt på denne årstid.

Du har nok ret Nanna - jeg vil også tro at vinterbaderne nok bliver længere i vandet i sommertiden ;)
 

hæhæ Kim, jeg tænkte mere på forskellen mellem at bade når temperaturen er helt i bund i januar-februar og så at bade i fx. november :-)

SV:SV:Et koldt bad?

Kan et koldt brusebad give samme fordele? Eller rullefald i sneen?
 

En af mine venner havde/har kontakt til en biks i Rusland, som har en sikkerhedschef, der er tidligere Special-gut i den russiske hær (Speznaz eller hvordan det nu staves). Han svømmer i snedriver - han finder en stor snedrive udenfor sit hus, tager badebukser på, og tager sig en tørsvømmetur i driven.
Udover, at jeg gerne så Monty Python lave en sketch om det - jeg synes det er ufatteligt morsomt og originalt fundet på - så har det sikkert også en forbløffende virkning på kroppen.
Så jeg vil foreslå, at man i stedet for den kolde bruser vælger i stedet at hoppe i en snedrive og/eller lave først "normale" "engle" i sneed (dvs. på ryggen) og dernæst "face-down-engle", dvs. placere sig på maven og så vifte med armene i sneen.
Hvis nogen gør det vil jeg gerne se en video om det :-))).
Mvh.
Mogens

SV:Et koldt bad?

Kan et koldt brusebad give samme fordele? Eller rullefald i sneen?
 
/GrN.dk

Hej I min research stødte jeg på en anden artikel, hvor de spørger om netop det, og svaret er nej. Hele kroppen skal dyppes i det kolde vand. Hvorfor man ikke får samme effekt ved brusebadet ved man ikke, men man kunne spekulere i om det er fordi hele kroppen bliver dækket af vand, når man hopper i havet, hvorimod meget af kulden fra et brusebad afgives til det omgivende bruserum. Jeg kan desværre ikke finde artiklen, håber mit svar er nok. mvhJens

Jeg prøvede det for første gang...

 
... den 31. december kl 1330 i Limfjorden, og det var en stor oplevelse. Det skal siges, at jeg ikke på forhånd var nervøs for, at det ville være koldt. Det tror jeg betyder meget. Jeg kunne jo se, at en masse damer i 40'erne og 50'erne og højere op også gjorde det, og så regnede jeg med, at jeg nok også kunne klare det :-).
Det var koldt, men ikke ubehageligt, at være dernede, og jeg tror jeg var der i 30-60 sekunder. Så kom den der HELT fantastiske følelse i hele kroppen, hvor det "prikker" over det hele - det er når blodet vender tilbage fra mit indre, hvor det har taget sig af hjerte og lunger, tror jeg :-).
Og så var alt ellers godt. Jeg fik badekåben på, og gik ind og tog mit tøj på (ikke noget med varmt bad - det er unødvendigt).
Og så det bedste af alt, nemlig snakken med de erfarne. Bl.a. tre jordmødre og en pædagog med en ondartet svulst i hjernen. De tre jordmødre forklarede, at der tilsyneladende også sker en ordentlige chok-relateret ekstraproduktion af hvide blodlegemer, som styrker immunforsvaret, så de faktisk aldrig var syge. Kvinden med svulsten (som hun har haft i tre år) sagde, at hendes mand nogle gange sagde "Nu er det vist på tide at komme i vandet", når hun var lidt vel trist eller mismodig - og så hjalp det at komme i det kolde vand, formentlig fordi endorfiner og andre ting gør én gladere.
Det var DYBT fascinerende, jeg blev meget overrasket over alle de dér effekter af vinterbadning, og jeg skal op og prøve det igen den 15. januar og igen den 21. januar :-).
Mvh.
Mogens

En anden konklusion ?

At vinterbadere er "dårligere" til at lytte til kroppens signaler!- og derfor oftere går på arbejde selvom de er "småsyge"..
På en decideret koldtvandsnægter som mig, virker det som rent selvpineri.Mon ikke de (I) ville opleve samme opkvikkende effekt af 10 lussinger ?- dét ville give de samme friske røde kinder, uden risikoen for at drukne!

Temperatureforskellen

Er der øget effekt hvis man går fra 90C+ til det kolde vand?
Jeg har erfaret, at hvis jeg går fra en 90C varm sauna, til det kolde gys, 10C-0C koldt vand, så føles det kolde vand ikke nær så koldt. Lyder kontraintuitivt, men giver måske alligevel god mening?

Et koldt bad?

Kan et koldt brusebad give samme fordele? Eller rullefald i sneen?
 
/GrN.dk

SV:et minut?

Lige en kommentar fra en vinterbader gennem 12 år:De færreste vinterbadere, jeg kender, bliver i vandet et helt minut. Det er mit indtryk at 10-20 sekunder er mere normalt på denne årstid.

Du har nok ret Nanna - jeg vil også tro at vinterbaderne nok bliver længere i vandet i sommertiden ;)
 

et minut?

Lige en kommentar fra en vinterbader gennem 12 år:De færreste vinterbadere, jeg kender, bliver i vandet et helt minut. Det er mit indtryk at 10-20 sekunder er mere normalt på denne årstid.

Seneste fra Spørg Videnskaben

Grønlandske stemmer

Aviaja

»Det er vigtigt, at lokalbefolkningen uddanner sig, for bedre at være en del af udviklingen og bedre kunne tjene penge på viden i stedet for at tjene penge på tønder af olie«

Aviaja Lyberth Hauptmann, ph.d.-studerende på DTU.

Tema om fremtiden for grønlandsk forskning

Spørg videnskaben

Videnskaben kan ikke svare på alt - men vi forsøger alligevel.

Her kan du stille et spørgsmål til forskerne om alt fra tyske verber til nanorobotter og livets oprindelse.

Vi vælger de bedste spørgsmål og kvitterer med en Videnskab.dk-t-shirt.
Spørgsmål og svar offentliggøres her på siden. Send dit spørgsmål til: sv@videnskab.dk

Det læser andre lige nu

Spørg Videnskaben

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.

Seneste blogindlæg