Elbilen kan spare stater for enorme beløb, ifølge forskere
Elbiler er både en gevinst for klimaet og folkesundheden, så det betaler sig at skifte benzinbilerne ud, mener amerikanske forskere.
elbil ladestation besparelser folkesundhed co2

At omskifte benzindrevne biler med elektriske biler kan have store, positive konsekvenser for både folkesundheden, økonomien og klimaet, ifølge forskere. (Foto: Shutterstock)

At omskifte benzindrevne biler med elektriske biler kan have store, positive konsekvenser for både folkesundheden, økonomien og klimaet, ifølge forskere. (Foto: Shutterstock)

Der hersker meget lidt uenighed om, at elbiler er bedre for klimaet end benzinbiler.

Men hvor stor betydning har udskiftningen i det store billede? Hvor meget renere bliver luften, hvis for eksempel tre fjerdedele af alle biler kører på el?

Vi tager turen til USA.

Amerikanerne er kendt for deres store, benzinslugende SUV'er og firehjulstrækkere. Og selv om vi snakker om Teslaens hjemland, er amerikanerne ikke nået nær så langt som for eksempel nordmændene, når det kommer til at gøre bilerne mere elektriske.

Mens Norge har den største elbilhandel i hele verden, må amerikanerne nøjes med en fjerdeplads, ifølge Green Car Reports.

Uagtet om det går langsomt eller hurtigt, så skrider udviklingen i en elektrisk retning.

Amerikanske forskere fra Northwestern University har undersøgt, hvor meget en omfattende elektrificering af bilerne vil betyde for sundheden og økonomien. Deres resultater får mange til at spærre øjnene op. Studiet er udgivet i GeoHealth. 

USA kan formodentlig spare 433 milliarder

Det er ikke småpenge, man sparer, hvis man elektrificerer bilerne, ifølge en pressemeddelelse fra universitetet, der ligger i Illinois. 

Hvis amerikanerne byttede 25 procent af deres biler ud med elektriske køretøjer, ville staten kunne spare omtrent 100 milliarder kroner hvert eneste år.

Denne besparelse sker ved, at færre bliver syge af luftforureningen. Desuden vil man få mindre drastiske ændringer i klimaet, ifølge forskerne.

Forskerne undersøgte også et mere fremskredent scenarie, hvor 75 procent af bilerne er elektriske, og mere af den energi, der oplader elbilerne, kommer fra grønne kilder.

Ifølge studiet kan staten i så fald spare 70 milliarder dollars, omtrent 433 milliarder danske kroner, årligt. Men at få så mange elbiler på vejene kommer nok til at tage noget tid.

Og så kommer bare 10 procent af USA's samlede energiproduktion fra vedvarende energikilder i dag, ifølge FN.

Forskerne tog udgangspunkt i, hvordan bilerne på vejene så ud i 2014 og forureningsdata fra samme år.

De regnede ud, at man ville spare klimaet for 250 millioner ton CO2, hvis 25 procent af bilerne blev elektriske.

Til sammenligning var CO2-udslippet på 50,3 millioner ton CO2 i Norge i 2019, ifølge Statistics Norway.

bil elektrisk el tesla fremtid klima co2

I fremtiden kommer der formodentlig til at være langt flere elektriske biler på vejene end i dag. (Foto: Shutterstock)

Luftforurening kobles til hjertekarsygdomme

CO2-udslippet er ikke det eneste problem med fossil brændsel.

Dieselpartikler bidrager til luftforurening, som er et kendt problem specielt i de store byer. Forskning har koblet luftforurening til hjertekarsygdomme.

»Koblingen mellem luftforurening og hjertekarsygdomme er veldokumenteret i befolkningen,« siger Bendik Brinchmann i en artikel om temaet i Forskning.no fra 2018.

Bendik Brinchmann var dengang ph.d. ved det norske folkesundshedsinstitut, FHI, og hovedforfatter på studiet, der blev udgivet i tidsskriftet BMC.

En anden forskning.no-artikel fra 2014 beskriver problemer for astmatikere, børn og ældre i forbindelse med meget luftforurening.

»Tidligere forskning har relateret luftforurening til sygehusindlæggelser og blandt andet hjerteproblemer og lungeproblemer,« sagde forsker ved Meteorologisk Institut i Norge dengang, Anna Benedictow.

El-produktion kan forurene

Marianne Tronstad Lund er seniorforsker i Cicero.

Hun forsker blandt andet i, hvilken effekt udledningen fra transportsektoren har på klimaet. Forskning.no har fået hende til at læse de amerikanske forskningsresultater. 

»Det er jo udfordrende at sætte tal på omkostningerne forbundet med det her, men så vidt jeg kan se efter et hurtigt kig på artiklen bruger forfatterne veletablerede metoder, datasæt og modeller i studiet. Et vigtigt forbehold er jo typen af elektricitet, der benyttes, som forfatterne bag selv påpeger, og at man ikke bare flytter kilden til forureningen,« skriver hun i en e-mail til Forskning.no.

Og der blev taget hensyn til, at elproduktionen kan forurene, forsikrer forskerne.

Studiet estimerer, at man kan spare 250 millioner ton CO2 baseret på, hvordan elproduktionen var i 2014. Der er kulkraftværker også inkluderet.

Er elbilen en livredder?

Forskerne bag studiet mener, at flere elbiler på vejene ikke bare kan spare staten millioner af kroner. Den skal også redde mange fra en for tidlig død.

»Elektrificeringen af bilerne på de amerikanske veje kan forhindre hundrede eller tusindvis af tidlige dødsfald årligt,« mener lektor i hydrologi, Daniel Peters, som er hovedforfatter på studiet.

Tronstad Lund er ikke overrasket over, at forskerne bag studiet når frem til det resultat.

»Helt generelt er fossildrevne biler en væsentlig kilde til lokal luftforurening, særligt i urbane områder. Det har negative konsekvenser for sundheden. Så at man finder en reduktion i tidlige dødsfald ved overgangen til elbiler er noget, man kan forvente,« mener hun.

Men – måske skal elbilerne ikke have hele æren.

Tiltag såsom partikelfiltre, katalysatorer og standarder for svovl i brændstof har også betydning for at begrænse luftforureningen trods en voksende bilmængde i Norge, fortæller Marianne Tronstad Lund.

Red Verden med Videnskab.dk

I en konstruktiv serie ser Videnskab.dk nærmere på, hvordan mennesket kan redde verden.

Vi tager fat på en lang række emner – fra atomkraft og indsatser for at redde dyrene til, om det giver bedst mening bare at spise mindre kød.

Hvad siger videnskaben? Hvad kan man selv gøre hjemme fra sofaen for at gøre en forskel?

Du kan få mange gode tips og råd i vores Facebook-gruppe, hvor du også kan være med i overvejelser om artikler eller debattere måder at redde verden på.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om den 'sure' skildpadde her.