Videnskabs-TV: Hvorfor går tiden hurtigere, jo ældre vi bliver?
Som barn kan en uge føles som en evighed, som voksen kan et år være fløjet af sted - og i den tredje alder, kan guldbrylluppet for 10 år siden ligefrem føles, som var det i går. Lektor i filosofi giver et bud på, hvorfor tiden går hurtigere og hurtigere.

  (Video: dk4television/ Videnskab.dk)

  (Video: dk4television/ Videnskab.dk)

Hvorfor går tiden hurtigere, jo ældre vi bliver?

Det kan du få svaret på i denne udgave af Spørg Videnskaben, hvor vi har udspurgt lektor i filosofi Poul Lübcke fra Københavns Universitet.

»Det går jo hurtigere og hurtigere, jo ældre man bliver. Det begynder sådan set allerede, vil jeg sige, i 20'erne, og derefter fra tiår til tiår virker det. som om tiden nærmest accelererer,« fortæller han.

Længere mellem de store begivenheder i livet

Det er jo ikke, fordi viserne på uret pludselig sætter farten op, når vi runder de 60. Alligevel kan det godt føles, som om tiden går hurtigere, når vi bliver ældre.

Det er, fordi vi mennesker har en indre målestok for, hvor mange gode eller dårlige begivenheder, der skal gå, før der er gået et år. Og det ændrer sig med alderen, forklarer Poul Lübcke:

»Mens man er barn er man åben over for den tilværelse, man befinder sig i. Det at kunne se sådan noget som en gravko for første gang eller se to små pipfugle, der hopper op og ned, som man senere hen overhovedet ikke lægger mærke til, kan nærmest fylde hele dagen.«

Trummerum indfinder sig, og ting fascinerer mindre

Men vi bliver hurtigt fanget af livets »trummerum«, som Poul Lübcke kalder det. Allerede tredje gang, vi ser en gravko, er vores fascination dampet betydeligt af. Og ved vores gravko nummer 100 er det slet ikke sikkert, vi lægger mærke til den.

Nu skal der større, nyere eller mere følelsesbetonede begivenheder til, før vi registrerer dem. Derfor vil der gå længere og længere imellem de oplevelser, der for alvor har betydning for os – tid er som fløjet af sted siden sidste skelsættende begivenhed.

Programmet produceres som et samarbejde mellem Videnskab.dk og dk4 og med støtte fra Videnskabsministeriets Udlodningsmidler. Følg med her på Videnskab.dk i foråret 2015:, hvor resten af programmerne sendes: Forskningsmagasinet eller se dem på DK4.dk.  

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk