I løbet af vinteren og det tidlige forår har planeten Venus prydet vores morgenhimmel som en meget klar stjerne. I den seneste tid har planeten imidlertid stået for tæt på Solen til at kunne ses.
Det gælder dog ikke for ESA/NASA’s SOHO-satellit (SOlar and Heliospheric Observatory), der altid overvåger Solen. SOHO er udstyret med et særligt kamera – en såkaldt koronagraf – der med en lille skive kan skabe en kunstig solformørkelse.
Herved bliver det muligt at studere Solens omegn, der normalt fuldstændig overstråles af det skarpe sollys. Koronagrafen bruges bl.a. til at studere de enorme udkastninger af stof i forbindelse med store soludbrud, men instrumentet gør det også muligt at se de stjerner og planeter, der står tæt på Solen.
I de seneste dage har det med SOHO været muligt at følge planeten Venus, mens den – set fra Jorden – nærmer sig Solen. Venus ses som et lysstærkt objekt til højre (vest) for Solen.
Solen er markeret med den hvide ring i midten, mens den vandrette streg på begge sider af Venus er en billedfejl, der opstår i forbindelse med lysstærke objekter. Også den smukke stjernehob Plejaderne ses på billedet.
SOHO har altså fornøjelsen af at følge Venus på vej mod dens stævnemøde med Solen, der kulminerer, når vores søsterplanet d. 9. juni står på den anden side af Solen. Herefter vil den lysstærke planet komme ud øst for Solen, så vi i løbet af efteråret kan få glæde af den som aftenstjerne på himlen i timerne efter solnedgang.
Bragt i samarbejde med Tycho Brahe Planetarium