Måske har du været heldig nok til at se op i himlen og få øje på et funklende sydlys – den sydlige halvkugles pendant til nordlyset.
Men det er de færreste, som har oplevet himmelfænomenet på samme måde som astronauten Alexander Gerst.
Mens han var ombord på Den Internationale Rumstation ISS, fik han nemlig oplevet sydlyset fra omkring 400 kilometers højde over Jorden.
»Vi fløj lige igennem et massivt sydlys,« udtaler astronauten Alexander Gerst ifølge den europæiske rumfartsorganisation ESA.
Filmet fra rumstation
\ Fakta
Aurora polaris er et lysfænomen i atmosfæren, som især optræder i de polare egne. På den nordlige halvkugle kaldes fænomenet også nordlys, mens det kaldes sydlys på den sydlige halvkugle. Nordlys og sydlys dannes i højder mellem 90 km og 300 km, når energirige partikler (protoner og især elektroner) rammer atmosfærens molekyler. Molekylerne udsender herefter lys i forskellige bølgelængder; røde og gulgrønne farver fra iltatomer og mere blålige farver fra kvælstofmolekyler. Kilde: Gyldendals Den store Danske
Heldigvis for os andre fotograferede Alexander Gerst sydlyset, og i videoen ovenfor kan du rejse med ind gennem det farverige himmelfænomen over New Zealand.
Den Internationale Rumstation ISS er er en rumstation, som er i kredsløb om Jorden, og som konstant er bemandet med astronauter fra rumfartsorganisationerne i USA, Rusland, Japan, Canada og europæiske ESA.
Videoen ovenfor er en såkaldt timelapse video, hvor fotos af sydlyset er blevet sammensat til en video.
Hvis du vil vide mere om sydlys og nordlys – og løsningen af gåden om, hvordan fænomenet opstår – kan du dykke ned i denne artikel.