Det er nok ikke alle, der lige er klar over det, men vores solsystem står faktisk ikke stille. Det er i konstant bevægelse, og det tager cirka 250 millioner år for vores sol at nå en hel omgang rundt om vores galakse – Mælkevejen.
Det har ifølge Business Insider fået Jessie Christiansen, der forsker i exoplaneter hos NASA, til at undre sig over, hvordan vores planet så ud, sidst den befandt sig i denne ende af galaksen, hvor vi er nu.
Dengang for cirka 250 millioner år siden var Jorden i begyndelsen af Triastiden. I denne periode begyndte dinosaurerne så småt at betræde vores jordklode, men det skulle vare mange år, før de for alvor blev udbredte.
Da vores planet for cirka 125 millioner år siden nåede den modsatte ende af mælkevejen, end hvor den er i dag, var vi i Kridttiden, hvor dinosaurerne for længst var begyndt at dominere.
Hvis man til sammenligning ser på de cirka 350.000 år, hvor det moderne menneske – Homo sapiens – har eksisteret, virker dette blot som en lille fodnote i resten af Jordens rejse gennem galaksen.
LÆS OGSÅ: Otte asteroider skal vise os, hvordan Solsystemet opstod
Jessie Christiansen fik ideen til denne skæve udlægning af Jordens historie, da hun opdagede, hvor fascinerede folk blev, når hun fortalte dem, at vores solsystem var i den modsatte ende af galaksen, dengang dinosaurerne dominerede.
»Det var første gang, det gik op for mig, hvor godt den astronomiske tidsskala passer sammen med den fossile tidsskala,« forklarer hun til Business Insider.
Og det inspirerede hende til at sammenligne kortlægningen af dinosaurernes evolution med vores egen planets rejse gennem galaksen.
Jessie Christiansens tankeeksperiment kan ses i videoen nederst.
Af videoen fremgår det, at det tager vores solsystem 200 millioner år at nå rundt om Mælkevejen. Men dette er en fejl – det tager nærmere 250 millioner år.
Og vores solsystem er selvfølgelig heller ikke det eneste, som bevæger sig, hvad man kunne fristes til at tro baseret på animationen. I virkeligheden roterer samtlige stjerner rundt om galaksens centrum i et uforudsigeligt mønster, og Mælkevejen er derfor under konstant forandring.
Vores udsigt er altså ikke den samme, som den var for omkring 250 millioner år siden, da vores planet sidst var placeret i denne ende af galaksen.
LÆS OGSÅ: Store opdagelser – Jordens alder
LÆS OGSÅ: Sådan har klimaet forandret sig over millioner af år
jsj