To skridt frem og et skridt tilbage: det lykkedes langt om længe SpaceX at få en af deres Starship-raketter til at lande i oprejst stilling, men raketten eksploderede få minutter efter.
Det er fremskridt sammenlignet med de to forrige gange, hvor raketterne eksploderede, samme øjeblik de rørte jorden.
SN10, raketten som gik op i røg, er en prototype på SpaceX’s Starship-raket, som, firmaet håber, vil kunne fragte mennesker til Mars i fremtiden.
Alting var ellers forløbet – nogenlunde – planmæssigt med SN10-raketten, som efter en kort forsinkelse blev sendt op, fløj til en højde af 10 kilometer, vendte om og fløj tilbage mod jorden for at lande.
Landingen gik fortrinsvis også udmærket, selvom raketten lod til at hælde en smule efterfølgende, måske på grund af en fejl med et af landingsbenene.
Få minutter efter kulminerede hele affæren dog i en som sagt eksplosiv afslutning, og det er endnu for tidligt at sige hvorfor.
Hos SpaceX er man næppe helt overraskede; administrerende direktør Elon Musk vurderede selv før opsendelsen, at raketten havde en 60 procent chance for at overleve landingen.
SpaceX satser stort på genanvendelige raketter, som kan lande oprejst, for at skære i omkostningerne ved rumfart.
Falcon 9, en anden SpaceX-raket, er delvist genanvendelig, da den ene halvdel af raketten kan lande igen efter opsendelse og bliver brugt af NASA til at fragte gods og mennesker til Den Internationale Rumstation.
cll