Der er knald på Solen for øjeblikket.
NASA’s Solar Dynamics Observatory har lavet en vild film af et udbrud, der er næsten helt øverst på skalaen. Det er anden gang, det sker, i denne uge.
Det skriver ScienceAlert.
The National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) klassificerer soludbrud fra A–X, målt ud fra intensiteten af deres røntgenstråler. Hvert niveau har ti gange mere intensitet end det forrige.
Og her er altså tale om et soludbrud på level X1.1 og det tredje mest kraftfulde i 2022.
Siden 1775 har man vist, at cyklussen for soludbruddene varer 11 år, så vi har formodentlig endnu vildere soludbrud i vente. Solens aktivitet vil efter NOAA’s beregninger stige indtil 2025, hvorefter den vil falde igen, skriver ScienceAlert.
Soludbrud stammer fra solpletter. De er områder på Solens overflade, hvor kraftfulde, magnetiske felter, der er skabt af et flow af elektrisk ladning, der vrider sig sammen til en slags knude, før den springer. Det resulterer i enorme udladninger kaldet soludbrud, skriver Science Alert.
»Skadelig stråling fra et udbrud kan ikke passere gennem Jordens atmosfære og fysisk gøre skade på mennesker her, men – når de er intense nok – kan de forstyrre atmosfæren i det lag, hvor GPS- og kommunikationssignaler findes,« skriver NASA på Twitter.
Soludbrud kan føre til radio-stilhed i store områder, men denne gang har det heldigvis kun været registreret over Atlanterhavet.
tkt