Sådan mistede Mars sin atmosfære

Annonce:

Er der liv på Mars? Det er et spørgsmål, som rumforskere stadigt strides om.

Det er almindeligt kendt, at hvis Mars havde haft en tykkere atmosfære, kunne det være en frodig planet med masser af liv og ikke den kolde og golde ørkenplanet, som vi kender i dag.

Nu har forskere fra NASA’s marsmission, MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile Evolution Mission), i samarbejde med University of Colorado Boulder fundet ud af, hvordan Mars i sin tid mistede store dele af sin atmosfære og dermed sin beboelighed.

»Vi har fundet ud af, at det meste af den gas, der har fandtes i Mars’ atmosfære er forsvundet ud i rummet,« fortæller Bruce Jakosky, ledende forsker for MAVEN og professor hos Laboratory for Atmospheric and Space Physics (LASP) til colorado.edu.

Forskningsholdet bag har tidligere påvist, at 65 procent af den argon, der fandtes i atmosfæren, er forsvundet ud i rummet.

Der kan være mange årsager til, at planeters atmosfærer nedbrydes og deres gasser forsvinder. I Mars’ tilfælde er det Solen, der står bag.

Studiet forklarer således, at solvind, som er en strøm af tynd gas, der hele tiden udstødes fra Solens overflade, og stråling fra Solen har udtømt Mars’ atmosfære og gjort den koldere og tyndere.

Annonce:

Da Solen var yngre, det vil sige milliarder af år yngre, var dens ultraviolette stråler og solvind mere intens. Derfor havde den en kæmpe effekt på nedbrydningen af planeters atmosfærer.

Dengang, for milliarder af år siden, har Solens intense stråler og solvind nedbrudt Mars’ atmosfære og været skyld i, at gasserne er forsvundet ud i rummet, konkluderer forskerne.

De tilføjer, at Mars med stor sandsynlighed har haft spor af liv fra bakterier og andre mikroorganismer i dens tidlige år, inden atmosfæren blev tyndere, og Mars blev koldere og tørrere.

fghs

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts