Sådan kan astronauter skide behageligt i rumdragten

Annonce:

Det er ikke altid lige eventyrligt og romantisk at være astronaut.

Små ting, der er en del af hverdagen på Jorden, kan pludselig blive en stor udfordring, når man opholder sig langt ude i rummet.

Et af problemerne opstår, når astronauten får et presserende behov for at forrette sin nødtørft.

På længere missioner – for eksempel til Mars – kan astronauterne risikere at blive fanget i sin rumdragt i så lang tid, at den hidtige løsning med rumfarere i bleer ikke er holdbar.

Derfor så NASA sig i efteråret nødsaget til at udskrive en konkurrence om, hvem der kunne finde på det bedste alternative ‘rum-toilet’. Og nu er de fem vindere fundet, skriver NRP.org.

Siden oktober har næsten 20.000 mennesker sendt 5.000 idéer ind i håb om at vinde en af præmierne på i alt 30.000 dollars.

Vinderen af ‘Space Poop Challenge’ blev Thatcher Cardon, en officer i flyvevåbnet.

Annonce:

»Jeg har aldrig syntes, at det ville være en god idé at beholde affaldet i dragten. Så jeg tænkte: Hvordan kan man nemt komme ind og ud af dragten?,« forklarer Thatcher Cardon til NRP.org.

Han designede derfor en lille luftsluse i skridtet på hver dragt. Her kunne blandt andet bækkener og bleer komme igennem og så blive udvidet inde i dragten. Designet gør det endda muligt for astronauterne at skifte undertøj gennem åbningen.

Andenpladsen gik til ‘Air-PUSH Urinary Girdle’ (Billede: Katherine Kin/the SPUDs team)

Andenpladsen gik til en løsning, hvor et luft-drevet system skubbede tis og bæ væk fra kroppen, så det i stedet blev gemt et andet sted i dragten.

Tredjepladsen gik til dragten ‘SWIMSuit — Zero Gravity Underwear’. Lidt ligesom andenpladsen kan badedragten desinficere og gemme afføringen.

NASAs Dustin Gohmert forklarer, at NASA kommer til at kombinere idéer, de allerede har, med elementer af vindernes designs. Det vil føre dem frem til den løsning, der skal med ud i rummet og gøre astronauternes rumrejse lidt mere behagelig.

‘SWIMSuit — Zero Gravity Underwear’ som vandt tredjepladsen i konkurrencen (Illustration: Dani Epstein/Hugo Shelley)

»Optimistisk set bliver løsningen aldrig brugt, fordi det kun er til det mulige tilfælde, at noget katastrofalt sker,« forklarer Dustin Gohmert til NRP.org.

Den nuværende ble-løsning holder kun få timer, og det er problematisk, hvis fremtidens astronauter kommer i en situation, hvor de skal være fanget i en rumdragt flere dage i træk.

Annonce:

Derfor skal den nye transportable ‘toiletløsning’ kunne holde op til seks dage. Herudover er kravene, at det skal virke i i det miljø, der er i et rumskib, det skal virke både for kvinder og mænd, og det skal kunne indeholde både urin og fæces.

sbl

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts