I morges mellem klokken 5.41 og 6.43 har der været en total måneformørkelse af den slags, der gør Månen blodrød. Deraf navnet ‘blodmåne’.
Den røde farve skyldes, at det eneste lys, der under formørkelsen når Månen, er det sollys, som er afbøjet gennem Jordens atmosfære. Og da rødt lys trænger lettere gennem atmosfæren end blåt lys, får Månen den røde farve.
Blev du liggende under dynen, spejdede du forgæves op mod en overskydet himmel, eller er blodmånen helt gået din næse forbi, så får du her et lille udvalg af dugfriske billeder af fænomenet.
I Ålborg havde de tilsyneladende en fin udsigt:
Og denne silkeborgenser havde sin første blodmåne-oplevelse i morges:
Mennesker verden over så med
En måneformørkelse kan altid ses fra hele den del af Jorden, hvor Månen er oppe, hvorimod en solformørkelse kun er synlig fra en del af Jordens overflade – og endda kun kan være total i et smalt bælte hen over Jorden.
Måneentusiaster fra hele verden har derfor været ude i kulden for at fotografere og dele deres billeder på sociale medier:
Måneformørkelser varer længere tid end solformørkelser
I modsætning til en total solformørkelse, der maksimalt kan vare omkring 7 minutter, varer den totale måneformørkelse (den del af formørkelsen, hvor Månen er rød) typisk en times tid.
Hele måneformørkelsen varede denne gang i hele tre timer, i Danmark fra klokken 4.33 til 7.50.
Disse Twitter-brugere har dokumenteret flere faser i formørkelsen:
Som en lille bonusinfo kan vi fortælle, at man, hvis man stod på Månen under formørkelsen, ville man se Jorden som en rød ring.