Mindre end en måned efter, at NASA-satellitten UARS faldt til Jorden, er den gal igen. Den knapt 2,5 ton tunge satellit ROSAT vil styrte ned i perioden mellem 20. og 25. oktober.
Nyt satellitstyrt på vej
Stumper af røntgensatellitten ROSAT vil snart regne ned over Jorden, men denne gang er Danmark uden for farezonen.

ROSAT i rummet. (Illustration: DLR)
Annonce:
ROSAT (ROentgen SATellite) blev sendt ud i rummet 1. juni 1990 for at studere energirig røntgenstråling fra rummet. ROSAT har bl.a. lavet en kortlægning af hele himlen set med røntgenøjne. Den energirige røntgenstråling kommer bl.a. fra eksploderende stjerner, varm gas på vej ind i sorte huller og varm gas i store samlinger af galakser (galaksehobe).
I 1999 blev satellitten lukket ned og har siden kredset stadig tættere på Jorden pga. atmosfærens bremsende virkning. Opbremsningen vil snart få ROSAT til at genindtræde og delvist brænde op i atmosfæren, men det er ikke muligt at sige, præcis hvornår og dermed hvor det vil ske.
Det forventes, at op til 30 dele med en samlet vægt på 1,7 ton vil overleve turen ned gennem atmosfæren. Risikoen for at blive ramt er dog forsvindende lille.
ROSAT har en bane, der hælder 53 grader i forhold til Jordens ækvator. Det betyder, at resterne af satellitten i princippet kan styrte ned et hvilket som helst sted mellem 53 graders nordlig bredde og 53 graders sydlig bredde. Det betyder til gengæld, at Danmark er helt uden for farezonen.
\ Find mere om
Et lille klik for et menneske...
...et kæmpespring for din viden! Få Videnskab.dk's gratis nyhedsbrev om rummet.
Tak fordi du tilmelder dig vores nyhedsbrev.
Der opstod en fejl under tilmelding til vores nyhedsbrev.
\
TOP 6
Mest læste om Rummet