Nedtur for drøm om at gøre Mars beboelig: Planeten mangler CO2

Annonce:

To forskere har undersøgt muligheden på Mars for at skabe en atmosfære, der minder om den, vi har her på Jorden. Det ser kort fortalt ikke godt ud: Der er ikke nok kuldioxid (CO2) på Mars, skriver New Scientist.

Skal mennesket bo på Mars, skulle både temperaturen og trykket være højere.

»Vi ved, hvordan vi varmer en planet op – vi gør det her på Jorden,« siger planetforsker ved NASA Ames Research Center Christopher P. McKay til New Scientist.

Han er ikke forfatter til rapporten, men forklarer, at hvis der i teorien var nok CO2 på Mars, ville vi kunne opvarme planeten på 100 år.

Trykket på Mars er 0,006 bar (bar er den enhed, man måler tryk i), og det skal hæves til minimum 1 bar, hvis planeten skal gøres beboelig.

Det ville kræve enorme mængder CO2 at nå et tryk på 1 bar, og så ville temperaturen stadig kun lige krybe over nul grader, og åndedrætsværn ville være nødvendigt.

Forskerne bag rapporten mener dog ikke, at det er helt umuligt, at Mars en dag bliver beboelig. Men det kræver, at vi udvikler en måde at finde mulige gemte lagre af CO2 deroppe, eller at vi hæver temperaturen på en anden måde.

Annonce:

Nature Astronomy har udgivet artiklen Inventory of CO2 available for terraforming Mars om de to forskeres undersøgelse.

lp

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts