Det er ikke mange årtier siden, at vi i Danmark troede, at fuldmånen havde særlige kræfter og kunne gøre mennesker humørsyge og måske endda sindssyge.
Det har vi for længst afskrevet som uvidenskabeligt overtro. Men måske vi skal genoverveje den holdning.
En ny dansk undersøgelse, udgivet i tidsskriftet Clinical Obesity, viser nemlig, at Månens cyklus er forbundet med en negativ ændring i børns fysiske aktivitetsniveau, blodtryk og blodsukker. Og det er ikke en tidlig aprilsnar, garanterer forskerne bag.
»Det er jo virkeligt et mystisk resultat. Vi ved faktisk slet ikke, hvad der er årsagen til, at disse børn ændrer adfærd i løbet af Månens cyklus. Det er første gang man har studeret børns sundhed i forhold til Månens cyklus. Måske forklaringen skal findes langt tilbage i evolutionshistorien, hvor Månens lys kunne have en betydning for overlevelse og reproduktion blandt dyr og små organismer,« siger Mads Fiil Hjorth, postdoc på Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet. Han er hovedforfatter til den nye forskningsartikel, der er lavet i samarbejde med et hold af forskere fra det danske forskningscenter OPUS.
Mere søvn ved fuldmåne
Om det nu også er en ældgammel biologisk mekanisme, der gør, at Månen har en effekt på børn, eller om der kunne ligge andet bag – det vender vi tilbage til senere i artiklen. Først skal vi lige se på detaljerne i undersøgelsen.
I undersøgelsen indgik data fra 795 8-11-årige skolebørn, der fik taget regelmæssige blodprøver, målt blodtryk og målt deres søvn og aktivitetsniveau. Informationerne blev indsamlet over ni månecyklusser – dvs. måneder – og derefter analyseret.
Resultatet viste, at ved dagene omkring fuldmåne:
- Var børnene gennemsnitligt 3,2 minutter mindre moderat til hårdt fysisk aktive end ved nymåne, hvad svarer til cirka 8 procent mindre fysisk aktivitet end ved nymåne.
- Havde børnene et 0,8 mmHg højere blodtryk – det svarer cirka til 1 procent højere blodtryk.
- Havde børnene et 0,12 mmol/L højere blodsukkerniveau – det svarer til lidt mere end 2 percent højere blodsukkerniveau.
- Sov børnene 4,1 minutter længere end ved nymåne.
Mindre aktivitet kan være svaret
Børnenes blodtryk og blodsukkerniveau var altså signifikant forringet ved fuldmåne sammenlignet ved nymåne.
\ Fakta
Det danske ord ’lune’ stammer fra det latinske ord for måne – luna – og kan betyde omskiftelig sindsstemning eller humør. Ligesådan kan man se det latinske ’luna’ i det engelske ord for sindssyg – nemlig lunatic. Månens indflydelse på vores sind har altså været så integreret en del af vores verdens opfattelse, at det har sat sit præg i sproget. Kilde: Den Store Danske
»I sunde og raske børn ser man sjældent en forskel på blodsukkerniveauet, fordi det er så godt reguleret af insulinen i deres kroppe. På trods af at børnene faktisk producerer mere insulin ved fuldmåne, hvilket er en biologisk proces for at holde blodsukkerniveauet nede, ser vi fortsat et beskedent – men bemærkelsesværdigt – højere blodsukkerniveau ved fuldmåne,« siger Mads Fill Hjorth.
Forringelsen af børnenes sundhed skete på trods af, at børnene sov en smule længere ved fuldmåne, og længere søvn har normalt ikke en negativ effekt på blodsukkerregulering og blodtryk. Det øger kun mystikken omkring resultatet, mener Mads Fiil Hjorth.
»Forklaringen er måske, at det lavere aktivitetsniveau påvirker børnenes sundhed negativt. Det er trods alt næsten 10 procent mindre fysisk aktivitet. Men vi ved faktisk ikke, om det er aktiviteten. Og vi kan heller ikke forklare, hvorfor de er mindre fysisk aktive ved fuldmåne,« siger Mads Fiil Hjorth.
Vi har muligvis en månecyklus i os
Søvnforsker Birgitte Kornum er optimistisk omkring resultatet.
»Det er jo virkeligt spændende, det her. Der er efterhånden god evidens for, at vi har en månedlig cyklus i os, som har indflydelse på vores søvn og måske også andre områder. Spørgsmålet er, om det er et tilfælde, at cyklussen lige passer med, hvor meget lys Månen reflekterer ned på os, eller om cyklussen er en indlejret del af vores biologi ligesom kvinders månedlige menstruation,« siger Birgitte Kornum, seniorforsker og ph.d. fra Glostrup Hospitals Molekylærbiologiske Søvnforskningsenhed.
Ligesom kvinder har en menstruationsperiode, der har nogenlunde samme varighed som en månecyklus, så kunne vi altså have andre månedlige cyklusser, som ikke nødvendigvis er afhængig af, om det er fuldmåne eller ej. Det danske forskerhold har selv samme overvejelser.
»Hvis man går langt nok tilbage i evolutionshistorien, så deler vi forfædre med en orme-art, hvis adfærd lader til at være påvirket af Månens cyklus. Spørgsmålet er så, om vi har den samme mekanisme i os som et levn fra fortiden,« siger Mads Fiil Hjorth.
Uafhængig forsker: løse spekulationer
Resultatet kan bare være en naturlig variation i de resultater man får, når man undersøger verden, konstaterer Jan Ovesen, overlæge og speciallæge i søvnforstyrrelser på PrivatHospitalet Skørping.
Det er jo virkeligt spændende, det her. Der er efterhånden god evidens for, at vi har en månedlig cyklus i os, som har indflydelse på vores søvn og måske også andre områder. Spørgsmålet er, om det er et tilfælde, at cyklussen lige passer med, hvor meget lys Månen reflekterer ned på os, eller om cyklussen er en indlejret del af vores biologi ligesom kvinders månedlige menstruation.
Seniorforsker Birgitte Kornum
»Resultatet er ret mystisk og overraskende. Men selvom denne forskning er solidt lavet med gode data og en god metode, så skal der laves mange flere undersøgelser, før jeg mener, at der belæg for at sige, at Månen har en indflydelse på vores søvn og sundhed. Man får ofte forskellige resultater, når man undersøger det samme fænomen. En anden undersøgelse vil måske vise noget andet,« siger overlæge Jan Ovesen.
Ganske rigtigt viser en schweizisk undersøgelse fra 2013, at voksne – i modsætning til børnene fra den danske undersøgelse – sover 20 minutter kortere og får 30 procent mindre dyb søvn ved fuldmåne.
»Det er jo svært at forklare, at vi så finder, at børnene faktisk sover lidt længere ved fuldmåne. Måske lægger de voksne børnene tidligere i seng, fordi de selv er trætte på grund af den manglende søvn. Men det er bare spekulationer og så forklarer det heller ikke børnenes ændrede sundhedsværdier,« slår Mads Fiil Hjorth fast igen.
Månens lys kan være svaret
Hvis Månen har indflydelse på vores søvn, så kan det nærmest kun være mængden af lys, som Månen reflekterer ned på os, vurderer Jan Ovesen.
»Vores søvn er meget påvirket af det lys, vi oplever om aftenen og morgenen. Vores hjerne og krop er indrettet til at reagere ved at vågne op, når der er meget lyst. Hvis der er fuldmåne og klar himmel, vil der være cirka 25 gange så meget lys, som hvis der bare var nymåne eller overskyet. Så det kunne godt være, men jeg tvivler altså stadig på, at det er Månen som spiller ind i den danske undersøgelse her,« siger Jan Ovesen.
Om Månen har en særlig indflydelse og virkning på vores søvn, adfærd og helbred er altså stadigvæk et uafklaret spørgsmål.
»Jeg tror, at der vil være interesse i at undersøge fænomenet nærmere, og at vi en dag gennemskuer mystikken,« siger Birgitte Kornum.