Forskere har længe haft teorier om, at der kan falde glinsende regn i form af diamanter, når det regner på planeterne Uranus og Neptun, men de har ikke haft mulighed for at se, om det virkelig sker – før nu.
Det er nemlig lykkedes forskere fra Storbritannien, USA og Tyskland at skabe forhold, der minder om dem, man kan se på de to iskolde gasplaneter. Og det har altså resulteret i diamanter.
»Vi kan ikke komme ind i planeterne og undersøge dem, så disse laboratorieeksperimenter komplementerer satellit- og teleskop-observationer,« siger Dominik Kraus, der er forsker på Helmholtz Dresden-Rossendorf i Tyskland og hovedforfatter på studiet, til Telegraph.co.uk.
»Tidligere kunne forskere blot forestille sig, at diamanterne blev skabt. Da jeg så resultatet af det seneste eksperiment, var det et af de bedste øjeblikke i min videnskabelige karriere,« fortsætter han.
Forskernes teorier har gået på, at det ekstremt høje tryk omkring Uranus og Neptun har presset kulstof-atomerne i atmosfæren sammen og fået det til at regne med diamanter.
I løbet af tusindvis af år siver diamanterne måske ind under islagene i planeterne og klumper sammen i et tykt lag.
\ Læs mere
For at efterprøve teorien brugte forskerne polystyren og udsatte det for ekstreme lydbølger for at lave samme høje tryk som på de ydre gasplaneter.
Og så begyndte det at regne med diamanter på et par nanometers størrelse. Forskerne tror dog, at de diamanter, der falder på Uranus og Neptun, er langt større og måske flere millioner karat i vægt.
Udover at lære mere om Neptun og Uranus håber forskerne også, at man i fremtiden kan høste de nanodimanter, de laver i laboratoriet, og bruge dem til at lave hospitalsudstyr eller elektronik.
Studiet er publiceret i Nature Astronomy.
sj