Ved middagstid i dag kommer det til at se ud, som om nogen har taget en ordentlig bid af Solen.
Det spektakulære syn, hvor en del af Solen bliver skjult for os ved højlys dag, kaldes delvis eller partiel solformørkelse.
Som vores faste rumskribenter Helle og Henrik Stub har beskrevet i månedens Kig op-artikel, skyldes det, at Månen i sin bane rundt om Jorden bevæger sig ind lige præcis på linjen mellem Solen og Jorden, og Månen kaster dermed skygge på Jorden.
Set her fra Danmark vil omkring en tredjedel af Solens areal blive dækket af Månen.
Hvornår sker solformørkelsen?
Hvis du vil opleve fænomenet, skal du se med fra cirka fem minutter over klokken 11, hvor Månen begynder at møve sig ind foran Solen, indtil omkring 13.15, hvor Månen igen har bevæget sig helt ud af solskiven.
Maksimum – altså det tidspunkt, hvor Månen dækker mest af Solen – opstår lidt over klokken 12.
\ Kig aldrig direkte på Solen
Det er altid farligt at se direkte på Solen, da Solens kraftige stråler kan give permanente øjenskader.
Vælger du at observere solformørkelsen, skal du derfor bruge et solfilter eller iføre dig solformørkelsesbriller, der beskytter dine øjne.
Det præcise tidspunkt afhænger af, hvor du står, fremgår det af en tabel på Observatoriet i Brorfeldes hjemmeside.
- Befinder du dig i Esbjerg, er det klokken 12.07, hvor 30,6 procent af Solens areal er dækket.
- Ser du med fra København, sker maksimum klokken 12.11, hvor 35,6 procent af Solen formørkes.
- Bornholm, er det klokken 12.14, at du kan opleve maksimum på 37,3 procent af Solens areal.
Generelt bliver solformørkelsen i denne omgang større, jo længere østpå du befinder dig i det område, solformørkelsen dækker. Solformørkelsen er synlig i det meste af Europa, Mellemøsten og det vestlige Asien, og i Rusland vil nogle kunne se omkring 80 procent af solskiven blive dækket.
For at se solformørkelsen kræver det naturligvis, at skyerne ikke dækker for Solen. I skrivende stund ser vejrudsigten desværre grå ud: Vi kan forvente »vekslende skydække med nogen sol og spredte byger«, skriver DMI.
Solformørkelser er sjældne – og lærerige
Det er relativt sjældent, at man kan se en solformørkelse fra det samme sted.
Den næste delvise solformørkelse over Danmark sker 29. marts 2025.
En total solformørkelse, hvor hele solskiven bliver dækket, og dagen et øjeblik bliver mørk som natten, kan først ses fra Danmark i år 2142.
Der findes derfor entusiaster, der rejser verden rundt for at opleve solformørkelser. Læs, hvad der gør dem så særlige, i artiklen Delvis solformørkelse: Dette kan du forvente.
Vidste du for eksempel, at solformørkelser har afsluttet krige og løst fysikkens gåder? Faktisk har videnskaben gjort brug af solformørkelser til at blive klogere på størrelsen på Atlanterhavet og Einsteins relativitetsteori.
Alt det – og mere til – kan du læse om, mens du venter på, at Månen indtager scenen foran Solen. Og husk, hvis du kigger med, at det er vigtigt, at du ifører dig solformørkelsesbriller for at beskytte dine øjne.
God fornøjelse – og held og lykke med skydækket!