På den lille atlantiske ø Tristan da Cunha har de 300 beboere netop indviet et dansk geomagnetisk observatorium, der skal skaffe ny viden om den gådefulde uregelmæssighed i Jordens magnetfelt, der går under navnet den sydatlantiske anomali. Observatoriet er et samarbejde mellem DTU Space og DMI.
Tristan da Cunha er den mest afsidesliggende af verdens beboede øer, og ydermere er den placeret lige midt i den såkaldte ‘sydatlantiske anomali’, som er det område på kloden, hvor Jordens magnetfelt er svagest. Det gør den uhyre interessant for de danske forskere, der arbejder med at forstå Jordens magnetfelt og den måde, det påvirker for eksempel satellitter.
»Indtil nu har Danmark mest været involveret i projekter, der måler magnetfeltet fra rummet, med Ørstedsatellitten og den kommende Swarm-satellitmission, samt med målestationer på Grønland,« siger professor Nils Olsen, DTU Space.
»Selvom satellitterne er uundværlige, er det vigtigt også at have målinger fra stationære målestationer på Jorden. Med observatoriet på Tristan da Cunha vil vi få magnetfeltsmålinger fra den sydatlantiske anomali, hvor magnetfeltstyrken kun er halvt så stor, som i Danmark,« fortæller han.
Jordens magnetfelt mister styrke
I øjeblikket aftager styrken af Jordens magnetfelt med 5 procent hvert hundrede år, og forskerne ved ikke hvorfor, eller hvilke konsekvenser det vil få.

I den sydatlantiske anomali aftager magnetfeltet ti gange så hurtigt, og målestationen giver derfor også forskerne en mulighed for at blive klogere på konsekvenserne af den globale svækkelse af magnetfeltet, inden den for alvor sætter ind globalt.
Magnetfeltet skærmer Jorden for stråling fra rummet, og området omkring den sydatlantiske anomali er altså meget dårligt afskærmet. I anomalien kommer de strålingsbælter, der omgiver Jorden – van Allen-bælterne – meget tæt på jordoverfladen.
Det har blandt andet betydning for satellitter, som oplever langt de fleste fejl, når de flyver gennem dette område.
Swarm afløser Ørsted
Hvor kraftigt styrken af magnetfeltet i den sydatlantiske anomali falder, var Nils Olsen selv med til at opdage ved hjælp af målinger fra den danske satellit Ørsted. Ørsted blev opsendt i 1999 og har siden trofast sendt målinger af Jordens magnetfelt ned fra sin bane omkring Jorden.
Snart bliver Ørsted afløst af det fælleseuropæiske satellitprojekt Swarm, som består af tre satellitter, der skal flyve i formation og måle Jordens magnetfelt med endnu større nøjagtighed, end Ørsted. De danske forskere ser frem til at sammenligne Swarms målinger med målingerne fra deres nye målestation på Tristan da Cunha.
Seks dage med skib fra Cape Town

Det har krævet en del overvejelser at finde det rette sted at bygge hytten til målestationen på den lille ø. At fragte instrumenter til øen er heller ikke helt enkelt, for Tristan da Cunha ligger seks dages sejlads fra Cape Town, og der er hverken havn eller lufthavn på øen.
Hytten skulle tilmed bygges udelukkende i træ og messing for ikke at forstyrre de magnetiske målinger. Den blev bygget ved hjælp fra sydafrikanske kollegaer og det franske ingeniørfirma EuroConsult.
»Det er en milepæl i vores forskning, at observatoriet nu er indviet,« siger seniorforsker Jürgen Matzka fra DMI som er projektleder.
Den geomagnetiske målestation på Tristan da Cunha blev indviet fredag den 14. november 2008. Projektet er etableret med støtte fra Forskningsrådet for Natur og Univers, og målestationen drives af DMI og DTU Space i fællesskab.
Lavet i samarbejde med Danmarks Tekniske Universitet