Indtil for nyligt fandtes der områder på størrelse med Danmark på bunden af verdenshavene, som ingen anede, hvordan så ud. Ved hjælp af satellitmålinger har forskere fra DTU Space lavet det første globale kort over Jordens tyngdefelt, og ud fra tyngdekortet har de kortlagt bjerge og dale på havbunden.
»Kender man tyngdefeltet over havet, kan man beregne, hvor dybt havet er og dermed, hvordan havbunden ser ud. Og de to ting styrer for eksempel, hvilken retning en tsunami bevæger sig,« fortæller seniorforsker Ole Baltazar, DTU Space, som står i spidsen for arbejdet med tyngdekortet.
Olieefterforskning bliver mindre ressourcekrævende
Ole Baltazars kort viser variationer i tyngdekraften henover jordoverfladen, og viden om disse små variationer er et værdifuldt redskab i eftersøgningen af olie. Olieforekomster i undergrunden er nemlig indkapslede i forholdsvis lette materialer, som for eksempel kalk og ler, og fordi disse materialer er lette, har de en mindre tyngdekraft end de omkringliggende materialer.
Ole Baltazars kort er baseret på satellitmålinger og har en hidtil uset detaljeringsgrad og nøjagtighed. Med tyngdekortet i hånden bliver det derfor lettere at finde frem til nye forekomster af olie i undergrunden. Flere olieselskaber har allerede taget kortet i brug, og det amerikanske selskab Fugro, som er et af verdens førende inden for olieefterforskning, har indledt et forskningssamarbejde med DTU Space.
Højdemålinger fra satellit giver stor præcision
Det unikke ved Ole Baltazars tyngdekort er, at det er ekstremt detaljeret. Det har han opnået ved at bruge satellitbaserede højdemålinger af selve havoverfladen til at udregne tyngdefeltet – i stedet for at bruge direkte målinger af tyngdefeltet.
Det er en epokegørende, at vi laver højdemålinger fra satellit og bruger dem i den her sammenhæng
Seniorforsker Ole Baltazar
»Det er en epokegørende, at vi laver højdemålinger fra satellit og bruger dem i den her sammenhæng. Højdemålinger har den fordel, at man kan bestemme tyngdefeltet meget lokalt, fordi vandet indstiller sig efter tyngdefeltet. Herved kan vi få et meget detaljeret kort, hvorimod tyngdemålinger fra satellit foregår fra 500 km højde og derfor er langt mindre detaljerede,« fortæller Ole Baltazar.
Havoverfladens højde findes ved at måle afstanden fra satellitten til havets overflade ved hjælp af radarstråler, som sendes mod Jorden med lysets hastighed. Satellitten registrerer den tid, det tager for strålingen at blive reflekteret igen, og ud fra tiden beregnes afstanden. På den måde måler forskerne bakker og dale på havoverfladen, som skabes på grund af. forskelle i havets dybde og materialer under havbunden.
Kortet er frit tilgængeligt for alle
I overensstemmelse med lovene for offentlig forskning er Ole Baltazars tyngdekort frit tilgængeligt for enhver, og forskere fra hele verden downloader det fra instituttet hjemmeside.
»Det er vores bidrag og det er fint, at det genererer en masse samarbejde med andre lande,« siger Ole Baltazar.
Lavet i samarbejde med Danmarks Tekniske Universitet