På kanten af det synlige univers, som er grænsen for, hvor langt ud i universet vi kan se fra Jorden, findes galaksen GN-z11.
GN-z11 blev opdaget i 2016, og efter længere tids forskning har astronomer fra Tokyo Universitet nu konkluderet, at det er den ældste og fjerneste galakse, vi kender til.
Det skriver universitetet i en pressemeddelelse.
Galaksen, som er 13,4 milliarder år gammel, opstod, da universet kun havde eksisteret i 420 millioner år.
På grund af universets udvidelse befinder galaksen sig nu 32 milliarder lysår væk. De japanske forskere mener at have beregnet distancen mere præcist end nogensinde før ved at se på galaksens rødforskydning på en ny måde.
\ Læs mere
Astronomerne målte GN-z11’s rødforskydning, da lys bliver rødere, jo længere det rejser, og analyserede, hvordan galaksens kemiske sammensætning påvirkede lyset gennem såkaldte emissionslinjer.
Ved at nærstudere disse elementer, kunne astronomer udregne, hvor langt lyset havde rejst for at nå Jorden og dermed kende afstanden til galaksen.
Men på så store afstande er selv astronomernes teknologi presset, og selvom at GN-z11 i sin tid blev opdaget af Hubble-rumteleskopet, besad rumteleskopet ikke de rette værktøjer til at måle de kemiske signaturer.
»Vi så specifikt på det ultraviolette lys, da vi forventede at finde rødforskudte kemiske signaturer i det område af det elektromagnetiske spektrum,« fortæller astrofysiker Nobunari Kashikawa ifølge pressemeddelelsen.
»Men ikke engang Hubble kan se de ultraviolette emissionslinjer i den detaljegrad, som vi havde brug for.«
I stedet tog holdet til Hawaii.
»Vi måtte bruge en mere up-to-date, jordbaseret spektrograf, et instrument til at måle emissionslinjer, kaldet MOSFIRE, som sidder på Keck I-teleskopet i Hawaii,« uddyber Nobunari Kashikawa.
Derfra kunne holdet endelig analysere afstanden til galaksen i en større detaljegrad, end var muligt ud fra den tidligere data.
Nu venter de på opfølgende studier til at bekræfte resultatet.
Studiet blev offentliggjort i tidsskriftet Nature Astronomy.
Rettelse 29. december: Det fremstod tidligere, at galaksen vurderes at være 13,4 milliarder lysår væk. Det er rettere galaksens alder, og lyset har rejst i al den tid for at nå os, men på grund af universets udvidelse er den nuværende distance 32 milliarder lysår mellem Jorden og GN-z11.
Tilføjelse 31. december: Rødforskydning bruges til at beskrive, hvor langt væk objekter befinder sig. Man kan sammenligne det med Doppler-effekten. Når en politibil med en sirene bevæger sig mod dig, bliver lyden mellem sirenen og dig presset sammen, hvilket skaber en høj frekvens af lydbølger. Modsat vil det være, hvis bilen bevæger sig væk fra dig. Her vil lydbølgerne strækkes ud og skabere en lavere frekvens.
Det samme gælder galakser, der bevæger sig væk fra Jorden af. Her vil lys også rejse i bølger, men i stedet for at måle i frekvenser, måler man i farver. Blåforskydning har kortere bølgelængder, hvor rødforskydning har længere bølgelængder. Jo længere væk en galakse er, jo hurtigere bevæger den sig. Og jo mere den bevæger sig, jo mere rødforskudt er den.
\ Læs mere
cll