Hvis du en sen nattetime har kigget på stjernehimlen langt væk fra storbyernes lysforurening, så tænkte du nok ikke, at der ligefrem manglede stjerner.
Det er alligevel, hvad blandt andre en dansk astronom mener, efter at have undersøgt den nærliggende dværggalakse Fornax, som er i kredsløb om Mælkevejen omkring 450.000 lysår borte. Det skriver LiveScience.
Fornax-galaksen burde ifølge teorierne om stjernedannelse nemlig indeholde langt flere gamle stjerner, end den i virkeligheden gør.
I den ovenstående video kan du høre mere om opdagelsen, der betyder, at astronomerne nu skal til at genoverveje teorien om, hvordan særlige stjernestrukturer bliver dannet.
Resultaterne er publiceret i tidsskriftet Astrophysical Journal.
Mælkevejens stjerner forlod kuglehobe
Fornax-galaksen er kendetegnet ved, at den indeholder en samling ‘kuglehobe’, der er særligt tætpakkede områder af stjerner.
Kuglehobene ligger normalt langt væk fra galaksernes centre, og de er nogle af universets ældste strukturer. Derfor indeholder de også nogle af de ældste nulevende stjerner.
I Mælkevejen indeholder kuglehobene ikke så mange gamle stjerner, som de burde, men det har forskerne indtil nu forklaret med, at de gamle stjerner med tiden har forladt hoben.
Mælkevejen har nemlig så mange gamle stjerner uden for kuglehobene, at de stemmer overens med, hvor mange gamle stjerner, der mangler inde i kuglehobene.
Kan ikke forklare manglende stjerner
Sådan er det bare ikke i Fornax-galaksen, der ikke har gamle stjerner nok til at forklare, hvor de manglende stjerner i dens kuglehobe er blevet af.
Fraværet af gamle stjerner i kuglehobene indikerer, at de engang har været 10 gange større, men forskerne har ikke længere nogen forklaring på, hvor stjernerne er blevet af siden da.
»Vores førende formationsteori kan simpelthen ikke være rigtig. Der er ikke nogle steder, hvor Fornax kan have gemt disse udstødte stjerner, så det lader til, at stjernehobene ikke kan have været meget større i fortiden,« siger Frank Grundahl fra Aarhus Universitet, der er medforfatter på artiklen, i en pressemeddelelse.
Dermed er det et åbent spørgsmål, om de manglende stjerner overhovedet har eksisteret.
Nitrogen afslører stjernernes alder
Det er stjernernes indhold af blandt andet grundstoffet nitrogen, der hjælper forskerne med at fastsætte deres alder.
Da unge stjerner bliver dannet af materialet fra gamle stjerner, nedarver de unge stjerner stoffer, som først bliver dannet i de gamle stjerners sidste levetid.
I de ældgamle kuglehobe, burde der stadig være betydeligt flere gamle stjerner end unge. Alligevel kunne forskerne med Hubble-rumteleskopet se, at omkring halvdelen af stjernerne i Fornax-galaksens kuglehobe indeholdt 50-100 gange mere nitrogen, end gamle stjerner kan indeholde.
Dermed skal forskerne nu til at udvikle helt nye teorier for, hvordan kuglehobene er opstået og udviklet i galakserne.