12 års målinger: Enorme sorte huller kredser om hinanden

Annonce:
For første gang er det lykkedes at observere to gigantiske sorte huller, der kredser om hinanden. Det skriver Stanford University i en pressemeddelelse.
De to supermassive sorte huller deles om den store galakse 0402+379 cirka 750 millioner lysår herfra. Tilsammen vejer de lige så meget som 15 milliarder sole.
Det tog amerikanske astrofysikere 12 år at måle sig frem til de sorte hullers bevægelser ved hjælp af et netværk af 10 radioteleskoper. Opdagelsen beskrives i en videnskabelig artikel i tidsskriftet The Astrophysical Journal.
Forskerne kan observere de sorte huller – eller rettere deres nærmeste omgivelser – fordi stof falder ned dem. I den forbindelse udsendes stråling.
I 2006 fastslog forskerne, at de to sorte huller er 23,8 lysår fra hinanden. Dengang så de umiddelbart ud til at være i ro. Men nu er der målt en bevægelse, som tyder på, at de sorte huller kredser om hinanden med en omløbstid på cirka 30.000 år. Det var ikke nemt at måle, fordi bevægelsen målt fra Jorden er ekstremt lille – ét mikro-buesekund om året.
Den store galakse menes at være skabt af mindre galakser, der er stødt sammen gennem tiden. De to sorte huller stammer oprindeligt fra hver sin galakse.
Alle større galakser menes at huse et supermassivt sort hul inderst inde. Når galakser ind imellem støder sammen, ender de to sorte huller med at kredse stadig hurtigere om hinanden. Til sidst smelter de sammen og bliver til ét endnu større sort hul.
hb

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts