KORT NYT FRA DANMARK
Er der liv i det ydre rum? Og i så fald hvor? Det er spørgsmål, vi mennesker altid har været optaget af.
Nu har en gruppe forskere fundet frem til, hvordan man kan bestemme en stjernes tyngdekraft hurtigere og mere præcist end tidligere.
Kender vi den, er det let at beregne stjernens masse og radius samt finde ud af, om der er vand, og måske liv, på de exoplaneter, der kredser om stjernen. Det skriver Steller Astrophysics Centre ved Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.
»Hvis der, som det ofte er tilfældet, kredser exoplaneter om stjernen, kan vi med et godt kendskab til moderstjernen og dens udstråling også lære ganske meget om dens planeter; for eksempel om de kredser i den rette afstand til, at der kan være flydende vand på planeterne, om de kan have en fast overflade, og hvor store de er,« skriver forsker Ole J. Knudsen fra Stellar Astrophysics Centre i pressemeddelelsen.
Den nye metode måler stjernernes tyngdekraft ved at kigge på deres overflade.
Stjerner udsender nemlig hele tiden store gasbobler, som varmes op og stiger til vejrs op mod stjernens overflade.
Når boblerne når stjernens overflade, afgiver de deres energi i form af stjernelys. Stjernelyset kan svinge i lysstyrke. Svinger lysstyrken langsomt, er der tale om en stor stjerne med lav tyngdekraft, hvorimod hurtige svingninger vidner om en stjerne med stor tyngdekraft.
Metoden kan bestemme en stjernes tyngdekraft med en nøjagtighed på fire procent, hvor man tidligere kun har kunnet nå en nøjagtighed på omkring 25 procent.
Det nye studie blev publiceret i tidsskriftet Science Advances.
Læs også:
Ny metode kan finde liv i rummet på store afstande
Liv i rummet: Hvad skal der til for at få kontakt?
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
amo