KORT NYT FRA UDLANDET
Verdens lande kæmper for at mindske mængden af CO2 i atmosfæren, men de står ikke alene i kampen. Ifølge en amerikansk forsker får de nemlig hjælp fra myrerne, som indkapsler bittesmå mængder CO2, når de bygger deres reder. Det skriver Livescience.com.
Gennem 25 år har Ronald Dorn, der er geolog hos Arizona State University i Tempe, undersøgt, hvordan nogle myrearter nedbryder mineraler i sand og på den måde indkapsler CO2 fra atmosfæren i processen.
»Myrer påvirker miljøet,« siger Ronald Dorn til Livescience.com.
Myrerne nedbryder almindeligt sand for at danne kalksten, som de bygger deres reder af. Denne proces sker også i havet, hvor der ifølge Livescience.com er bundet mere CO2 i kalksten, end der findes i atmosfæren i dag.
Men resultaterne viser ikke helt, hvordan CO2’en bliver fjernet. Det er stadig et mysterium.
»Vi ved ikke om det i forbindelse med, at de sætter kalkstenen fast, eller om det har noget at gøre med bakterier i myrernes tarme eller de svampe, som vokser nede i kolonierne,« siger Ronald Dorn til Livescience.com.
Ronald Dorn mener, at myrerne kan have fjernet betydelige mængder af CO2, siden deres antal begyndte at vokse for 65 millioner år siden.
Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Geology.
Læs også:
Myren – menneskets bedste ven?
Myrer i gladiatorkamp beviser unikt samarbejde
Go’ skovtur: Dracula-myrer opdaget
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
aml