Hormonforstyrende stoffer – polyfluorerede stoffer – bruges i fødevareemballage og kan med stor sandsynlighed smitte af på de indpakkede fødevarer. Det viser et ph.d.-studie fra KU-Life og DTU Fødevareinstituttet, skriver DTU Fødevareinstituttet i en pressemeddelelse.
Polyfluorerede stoffer er en gruppe kemikalier, som bliver brugt i fødevareemballage af pap og papir for at undgå, at emballagen bliver snavset eller suger fedt eller vand – som for eksempel poser til mikrobølgepopcorn. Stofferne er meget overfladeaktive, skyr både fedt og vand og er modstandsdygtige overfor at blive nedbrudt.
Kemiker Xenia Trier fra DTU Fødevareinstituttet har under sit ph.d.-studie udviklet en metode til at finde polyfluorerede stoffer i pap og papir, som er brugt til at emballere fødevarer med. Metoden har vist sig at være effektiv til at finde både kendte og hidtil ukendte polyfluorerede stoffer i pap og papir.
Fra danske, svenske og canadiske detaiforretninger blev 74 prøver af pap og papir, som indeholder eller er beregnet til at indpakke mad i, undersøgt i ph.d.-studiet. 57% af prøverne indeholdt kendte polyfluorerede stoffer – især i emballage beregnet til fede fødevarer, høje temperaturer eller til langtidsopbevaring af eksempelvis rugbrød og popkorn. Undersøgelserne viste også, at 32% af de 74 prøver indeholdt hidtil ukendte polyfluorerede stoffer.
»Når over halvdelen af prøverne indeholder fluorerede stoffer, viser det et stort behov for at fortsætte med at kortlægge kendte, tilladte og forbudte fluorerede stoffer og deres sundhedsskadelige effekter – også fra ukendte kilder,« siger Xenia Trier.
Læs mere om de skadelige stoffer i artiklen: Pizzabakker og chipsposer kan give brystkræft.