Kinesiske forskere har fundet spor af fossile fugle med fire vinger. Det skriver Sciencemag.org.
Fossilerne stammer fra aflejringer fra den tidlige kridttid, og fuglene levede altså side om side med dinosaurerne.
Fjerene på bagbenene er stive og stikker vandret ud fra benene, og deres overflade er teoretisk set stor nok til, at de kunne være aerodynamiske. Hvis det er rigtigt, kaster det nyt lys over, hvordan fugle lærte at flyve.
Selv mener forskerne bag det nye fund ikke, at der blot er tale om et ’evolutionært sidespring’, eftersom dette er det seneste af en række fund af ben-fjer på flere forskellige fuglearter.
Om denne type fugle er i familie med dinosauren Achaeopteryx, som også menes at have haft fjer på benene, er ikke til at sige med sikkerhed, eftersom de fundne fossiler er ikke i god nok stand. Men man ved, at mange dinosaurer havde fjer på bagbenene. Og de kinesiske forskere mener, at der er sket en evolution fra fjer på både for- og baglemmer, til en udvikling af fjer på forlemmerne til flyvning.
Spørgsmålet er nu, om fuglene fløj med fire vinger. Det har vakt stor debat. De kinesiske forskere mener, at det er en mulighed. Andre forskere tror, at fjerene blev brugt til at tiltrække det modsatte køn.
Læs også: Sex gav fugle luft under vingerne