Det menes at vikingerne var de første, der ankom til Færøerne, da de ankom i det 9. århundrede, men nu viser nye forskningsresultater, at der måske var nogen, som kom før vikingerne. Det skriver Arstechnica.com.
Forskere fra universitet i Durham i England har dateret aske fra tørv og bygkerner, og har vist sig, at stamme fra mellem det 4. og det 6. århundrede. Altså langt før vikingerne menes, at være ankommet.
Man har på flere af de nordatlantiske egne brugt tørv som brænde og til at sprede på marker efterfølgende. Derudover er byg slet ikke en indfødt afgrøde på færøerne, og derfor må nogen have bragt den med sig til øen.
Andrew Jennings, der er historiker ved University of the Highlands and Islands, og som ikke var med i studiet, mener, at de først ankomne gæster på Færøerne må stamme fra de britiske øer.
»Der findes en model af en båd fra Irland, som har en mast, og som stammer fra 100 år før kristus, og der er ikke nogen tegn, som tyder på, at nordmændene har haft både med sejl før år 700 efter kristus,« siger han til Arstechnica.com.
Læs også på Videnskab.dk:
- Forsker: Måske var der landbrug og mennesker på Færøerne før vikingetid
- Hvordan fandt vikingerne rundt i verden?
/AMS