I den sidste nye udgave af det videnskabelige tidsskrift New England Journal of Medicine and Surgery graver en række Ph.D-forskere fra blandt andet Harvard University ned i dødsårsagerne gennem tiderne. Det gør de ved at gennemlæse netop New England Journal of Medicine and Surgery gennem 100 år og sammenligne data fra omkring år 1900 med data fra nyere tid. Det skriver Berlingske Tidende.
Dødsårsager kan ifølge forskerne nemlig fortælle meget om et samfund. Hvilke trusler levede menneskene under? Hvor langt var mennesket nået i den teknologiske og medicinske udvikling? Det er nogle af de spørgsmål, sygdomshistorien giver indblik i.
I dag er de helt store sygdomstrusler for mennesket kræft og hjertesygdomme. Men går man hundrede år tilbage til år 1900, var lungebetændelse og Influenza de store dræbere sammen med maveinfektioner og tuberkulose. Til gengæld døde færre af hjertesygdomme og diabetes dengang, sammenlignet med i dag.
I de gamle artikler fra New England Journal of Medicine and Surgury kan man ifølge forskerne også se, at mange lidelser er forbundet med det teknologiske stadie, som samfund på et givent tidspunkt befinder sig på. Går man 200 år tilbage i tiden talte man meget om kanonkugler. Der herskede bred enighed blandt lægerne om, at man kunne få knust sine knogler, blive blind eller dræbt af en kanonkugle, hvis man blot var tæt på at blive ramt.
I 1912 prægede frygten for sygdomme som følge af moderniseringen. Der blev snakket om, at mennesker kunne få ’automobilknæ’, fordi mennesket var blevet dovent og ikke længere gik så langt som før i tiden.
Læs også: Det tænker vi, når vi ligger for døden