Ydermurene er lavet af glas med et hulrum af algetanke. Et rørledningssystem sørger for friske forsyninger af alger fra havet. I bygningen næres de af beboernes husholdningsaffald, og et centralt raffinaderi sørger for, at højhuset på havnen stort set hele tiden har adgang til grøn energi i form af biodiesel, skriver au.dk.
Sådan kan fremtiden måske komme til at se ud i følge det forskerhold, der netop er blevet kåret som vindere af årets PHD CHALLENGE ved Aarhus Universitet – en konkurrence, hvor ph.d.-studerende fra det ingeniørvidenskabelige område en gang om året mødes for at løse en teknologisk udfordring i samfundet.
»Vi har forsøgt at tænke helhedsorienteret og sætte alle vores kompetencer i spil for at finde en ny måde at tænke bæredygtige bygninger på,« siger Martin Christiansen, ph.d.-studerende ved Aarhus Universitet.
Algefacader kan gøre højhus selvforsynende med energi
Det er ikke nyt at arbejde med alger som forsyningskilde. Det særlige ved vinderforslaget er, at algerne er tænkt som en integreret del af bygningen i alle dens flader, så den får en optimal udnyttelse af dagslyset.
I vindergruppen er både forskere inden for det byggetekniske, bioteknologiske, mekaniske og computervidenskabelige område.
Forskerne har i to døgn dystet om at finde den mest innovative måde at nedbringe en bygnings energiforbrug på med udgangspunkt i et fiktivt etagebyggeri på havnen i Aarhus. Udfordringen blev stillet af byggekoncernen NCC og Aarhus Kommune.
Læs også: Top 10: De bedste kopier af naturen