Computere, der foretager udregninger med lys i stedet for elektroner, er rykket et skridt nærmere virkeligheden med hjælp fra fysikere på Aarhus Universitet, skriver ing.dk
Aarhusianerne har nemlig fundet nogle principper i metoderne for langsomt lys, som de betegner som en milepæl for realisation af enkelt-foton transistorer og enkelt-foton ’gates’ – og dermed mulighederne for at lave optiske computere. Det er en vigtig milepæl, lyder det.
Fysikerne udnytter et princip, der kaldes elektromagnetisk induceret transparens, som er det samme, som den danske fysiker Lene Vestergaard Hau fra Harvard University i USA benytter i sine eksperimenter med langsomt lys.
En krystal af kolde calciumioner kan udnyttes som en optisk transistor, hvor man med fotoner kan kontrollere og styre den mængde af andre fotoner, der kan slippe krystallen – på samme måde som en spænding på en gate-elektrode i en transistor kan styre den elektriske strøm gennem transistoren, skriver fysikerne fra Aarhus Universitet i en ny artikel i Nature Photonics.