Kan en printer redde liv? Tilsyneladende ja.
En 3D-printer har i hvert fald udskrevet hals-implantater til tre amerikanske børn og næsten helt sikkert reddet dem fra den visse død, skriver Sciencemag.org.
De tre børn var alle født med lidelsen Tracheobronchomalacia, som får luftrøret hos spædbørn til at kollapse i perioder og forhindrer normal vejrtrækning. Lidelsen kan ifølge Sciencemag.org føre til manglende evne til at optage mad, respirationssvigt og hjertestop.
Ved hjælp af skanninger kortlagde forskere den nøjagtige størrelse og form på børnenes luftrør. Skanningsbillederne blev integreret i en computermodel, som brugte dem til at designe implantater til børnenes luftrør. Herefter blev implantaterne udskrevet af en 3D-printer og indsat i børnenes luftrør.
Implantaterne er lavet af en form for polyester (polycaprolactone), som i løbet af nogle år vil blive nedbrudt i kroppen på børnene. Ideen er ifølge Sciencemag.org, at børnenes egne luftrør til den tid vil være så stærke, at de kan klare sig uden støtte fra implantaterne.
De tre børn er nu mellem 17 måneder og 3 år gamle, og alle har klaret indgrebet så godt, at de er kommet ud af en mekanisk ventilator, har forladt hospitalet og er vendt hjem, skriver Sciencemag.org.
Den nye metode er beskrevet i det videnskabelige tidsskrift Science Translational Medicine.
Læs også:
3D-printer skal bygge et hjerte
3D-printer bygger Eiffeltårn på syv minutter
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
lb