Kvinder vil forsørges af deres mænd
Kilde: 
15 oktober 2012

Trods mange års fokus på økonomisk ligestilling har kvinder stadigvæk en traditionel forventning om, at manden skal forsørge dem, viser ny undersøgelse i følge Politiken.dk. Danske forskere er ikke overraskede.

Når kvinder går på date, er de ude efter en god forsørger, viser undersøgelsen om sammenhængen mellem økonomi og kærlighed, som TNS Gallup har lavet for Nordea.

Svarene fra 1.017 danskere viser, at kvinder i langt højere grad end mænd bliver frastødt i datingfasen, hvis den anden er nærig eller økonomisk uansvarlig. I den indledende kærlighedsfase svarer otte ud af ti kvinder, at de vil afslutte forholdet med manden, hvis han ikke vil betale sin del af en regning eller skjuler gældsposter for dem. Blot fem af ti mænd svarer det samme.

Den samme spørgeundersøgelse er lavet i Sverige, Norge og Finland, og resultaterne er entydige: Markant flere kvinder end mænd lægger vægt på økonomisk ansvarlighed, når de vælger partner.

Danske forskere er ikke overraskede over resultatet: Ekspert i pardannelse og skilsmisse, Mai Heide Ottosen fra Det Nationale Forskningscenter, siger:

»Mænds forsørgerpotentiale har en stor betydning for familiedannelse. Kvinderne ved, at det ofte er dem, der står med ansvaret for børnene, og så er det vigtigt, at de finder nogle ordentlige fædre,« siger Mai Haide Ottosen fra Det Nationale Forkningscenter til politiken.dk.

Nationaløkonom Nina Smith, der forsker i køn og arbejdsmarked, tilføjer, at kvindernes forventning til mændene afspejler realiteterne.

»Det bider sig i halen. Selv om vi har et billede af, at der er ligestilling i skandinaviske lande, så lever vi i meget traditionelle kønsrollemønstre i dagligdagen. Det ender med at være far, der tager på arbejde, mens mor bliver hjemme på forældreorlov. Hovedparten af os tænker rigtig kønsstereotypt«.

 

Læs også på videnskab.dk:

Manglende ligestilling i ledende tidsskrifter

En kønspolitisk milepæl - anmeldelse af ny rapport om mænds ligestilling

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.