Vild video: Så smuk er Jupiters stormfyldte nordpol
Få en infrarød guide til nordpolen på Solsystemets største planet, Jupiter.

Videoen er en 3D-illustration lavet ved hjælp af fotos. De gule områder er dybest og varmest, mens de mørke områder er koldere eller højest i atmosfæren. (Video: NASA)

Videoen er en 3D-illustration lavet ved hjælp af fotos. De gule områder er dybest og varmest, mens de mørke områder er koldere eller højest i atmosfæren. (Video: NASA)

Det er ikke særligt længe siden, at NASA offentliggjorde fantastiske billeder af Jupiter, og især et af billederne, der minder om et van Gogh-maleri, fik stor opmærksomhed i medierne. 

Nu er det amerikanske rumagentur klar med endnu en fortryllende fremstilling af den gigantiske gasplanet, og denne gang i form af en video.

Det er rumsonden Juno, der har knipset løs omkring Jupiter siden sommeren 2016, og nu er forskerne klar med en 3D-video, der, ved hjælp af Junos billeder, viser en infrarød udgave af de vilde storme på Jupiters poler. 

Som videoen viser, er Jupiters nordpol domineret af et enormt uvejr, hvor en kæmpe cyklon er omkranset af otte cykloner, der hver har en diameter på mellem 4.000 og 4.600 kilometer. 
Instrumentet, der har fanget de billeder, som videoen bygger på, har afdækket det vejr, der ligger 50 til 70 kilometer under Jupiters højeste skyer.  

Jupiters 'bælter' roterer med forskellig fart

I endnu en 3D-video viser NASA's forskere, hvor langt de er kommet med at finde ud af, hvordan Jupiters magnetiske felt bevæger sig. 

Nu håber forskerne, at videoerne kan hjælpe dem med at forstå de kæmpe kræfter, der er på spil på planeten. 

Tidligere i år kunne man på Videnskab.dk læse nyheden om, at Jupiter har en kerne af magnetisk brint, der fungerer som en fast kerne.

Nu er forskerne kommet frem til, at forskellige dele af planetens indre bevæger sig med forskellig fart.

Se, hvordan det ser ud, i videoen herunder. 

Videoen viser bevægelserne i Jupiters dynamo – eller maskine – der driver planetens magnetfelt. (Video: NASA)

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om det utroligt velbevarede dinosaur-foster, som du kan se herunder.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk