I takt med at temperaturerne i verdenshavene stiger, vil der blive færre af de fiskearter, som vi mennesker fanger og spiser.
Det er den nedslående konklusionen på et nyt studie fra Rutgers University i USA, der har undersøgt, hvordan klimaforandringerne påvirker marine fødekæder.
Det skriver Phys.org.
Mekanikken bag forskernes forudsigelse om, at der være færre af de såkaldte produktive fiskearter, når temperaturen stiger, er egentlig ret ligetil. Det varmere vand vil lede til flere sammenstød mellem rov- og byttedyr, hvilket ultimativt resulterer i, at forskellige arter vil have svært ved at opretholde deres optimale levegrundlag.
Der er imidlertid flere dystre forudsigelser. Forskning har tidligere påvist, at ændrede havtemperature vil drive arter væk fra deres nuværende habitater. Ifølge det nye studie er der grund til at tro, at der totalt vil blive færre fisk selv efter migration til mere egnede områder.
Desuden vil særligt de arter, der befinder sig i toppen af fødekæden, have svært ved at følge med.
Det kommer alt sammen til at gå ud over livet i havet, fortæller Malin Pinsky, medforfatter og lektor ved Rutgers University, til Phys.org.
»Opvarmning af havene vil sammen med de ændrede dynamikker i fødekæden lede til noget, der minder om at putte den marine biodiversitet i en blender,« udtaler han til mediet.
Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Proceedings of the Royal Society B.