En af de mest bestridte grænser i verden er blevet et tilflugtssted for truede dyrearter. Det viser sjældne naturbilleder, som Google netop har offentliggjort i anledningen af 70-året for Koreakrigen.
Officielt blev Koreakrigen aldrig afsluttet, og de to lande er juridisk set stadig i krig med hinanden, men i 1953 indgik de en våbenhvileaftale, som blandt andet indebar etableringen af den demilitariserede zone – et område mellem de to lande, som forblev et slags ingenmandsland.
Den demilitariserede zone (DMZ) er 4 km bred og strækker sig 248 km tværs over den koreanske halvø langs grænsen mellem Syd- og Nordkorea. Civile har været forment adgang i de 70 år, og det har givet naturen plads til at trives og dyrelivet fred til at vende tilbage.
DMZ er nu hjem for 38 procent af Koreahalvøens 267 truede arter.
For første gang får civile et glimt af det rige dyreliv i den højt bevogtede zone, da Google har offentliggjort 360-gradersbilleder, som er taget af ubemandede kameraer, som man kan tilgå via Google Street View.
Billederne blev offentliggjort på Google Arts & Culture, som har samarbejdet med ni sydkoreanske institutioner, som blandt andet omfatter DMZ Ecology Research og National Institute of Ecology.
Den smukkeste trane

Med sin røde plet på toppen af hovedet og sine lange svingfjer på vingerne er den japanske trane (Grus japonensis) efter sigende en af verdens smukkeste fugle.
Tranen er kendt for sin yndefulde dans på en vinterdag til lyden af sit eget trompetkald. Den har et vingefang på 2,5 meter, og er i dag en af de mest sjældne tranerarter, hvilket gør DMZ til et absolut vitalt habitat.
Den mægtige kongeørn

Kongeørnen (Aquila chrysaetos) overvintrer ofte i grænseområdet til DMZ, som civile har adgang til. Herfra har folk fodret og plejet de udsultede ørne, og det har været med til at gøre DMZ til et tiltrængt ynglested for kongeørnen.
Et ganske glimrende eksempel på, at mennesker og dyr kan leve sammen.
Fredsskabende odder

Den europæiske odder (Lutra lutra) er også en af de arter, der har fundet sig tilrette i DMZ, hvor den bevæger sig langs floder, der løber gennem Syd- og Nordkorea. Odderen er blevet et fredssymbol i konflikten mellem de to lande. I Danmark er den europæiske odder efter en effektiv naturbeskyttelse ikke længere en truet art herhjemme.
Sammen med Syd- og Nordkorea indgår Danmark i det internationale netværk Otter Specialist Group, og i 2007 afholdt netværket deres årlige odderkonference i Sydkorea.
En af deltagerne var Aksel Bo Madsen, tidligere seniorforsker på Aarhus Universitet. Dengang var han ansat i Danmarks Miljøundersøgelser og landets førende odderekspert. Han forklarer, at odderen blev brugt som ‘peacekeeper’ i forbindelse med konferencen i Sydkorea:
»Odderen blev dengang brugt som et symbol på fred og til at skabe en dialog mellem forskere og forvaltere af naturen i Nord- og Sydkorea,« siger han til Videnskab.dk.
Han fortæller, at det er yderst positivt, at området har ligget mere eller mindre uberørt hen siden krigen:
»Planterne har frit kunnet vækste, og de mindre dyr har haft ubegrænset bevægelighed,« siger han og tilføjer, at odderens tilstedeværelse er et tegn på, at naturen trives:
»Odderen betragtes som en ‘indikatorart’. Når odderen, som befinder sig øverst i fødekæden i søer og vandløb, trives, så vil de arter som lever i de samme områder generelt også trives.«
Den følsomme svømmer kan nemlig ikke leve alle steder, da de finder sig til rette i rent vand, og det gør den også til en indikator for et rent og sundt vandmiljø.
Sjældent bjørnebillede

For første gang i 20 år er det lykkedes at få et billede af den asiatiske sorte bjørn, også kaldet kravebjørnen (Ursus thibetanus).
Den ligner til forveksling den amerikanske sortbjørn med sin sorte farve, runde hoved og store ører. Arten er i hastig tilbagegang grundet krybskyttejagt og forsvundne habitater.
Vildkat i mørket

Vildkatten (Felis bengalensis euptilura), også kendt som leopardkatten, er et toprovdyr, der udgør det øverste led i sin fødekæde.
Leopardkatten er Koreahalvøens eneste nulevende vildkat, og den er yderst sjældent fotograferet.
Bjergbestigende goraler

Den langhalede goral (Naemorhedus caudatus) er en art af gedeantiloper.
Den foretrækker at leve i høje landskaber med stejle bjergsider, hvor den kan gemme sig i klippeåbninger. Den langhalede goral er rødlistet, og der er kun 250 tilbage i Sydkorea.
Firbenet hurtigløber

Stribet som en leopard og utrolig hurtig. Den mongolske ørkenløber (Eremias argus) trives i sandbanker og var førhen udbredt i Mongoliet, Kina og Nordkorea.
I dag er den forsvundet de fleste steder, men nu har man observeret en ynglende bestand i DMZ.
Den dygtige jæger

Dens beskedne størrelse begrænser bestemt ikke den gulstrubede mår (Martes flavigula).
Det lille rovdyr er kendt for at være en exceptionel jæger, og den jager gerne i flok. I flok kan den guldstrubede mår nedlægge større dyr, de er sågar blevet set nedlægge en pandaunge.
Sjælden moskushjort

Med lange hugtænder, der hænger ud af munden, er den sibiriske moskushjort (Moschus moschiferus) noget af et syn.
De lange tænder på hannen bruges i parringssæsonen, hvor den skal udkonkurrere andre hanner.
De yderst sjældne hjorte jages for deres duftkirtler, som bruges til at lave musk-parfume. Nu er en mindre bestand blevet set i en uberørt urskov, der findes i den østlige og bjergrige del af DMZ.
Smukke små laks

Lenok-laksen (Brachymystax lenok) er en strålefinnet fisk fra laksefamilien, der inkluderer laks, ørred, rødding og stalling. Den mindste af familiens medlemmer er lenok, som bliver op til fem kg.
Den kan kendes på sit lille hoved, bløde mund, changerende farver, meget små skæl og sorte prikker.
Laksen, der lever i floder og søer, har fundet sig til rette i Dutayeondalen i den nordligste del af DMZ, hvor rent vand, som den trives i, har stået uberørt siden Koreakrigen.
Enestående natur

Den demilitariserede zone er omgivet af høje, pigtrådsbeklædte hegn og er strengt bevogtet af militærfolk fra Nord- og Sydkorea. Området består af enestående natur som bjerge, sumpområder, søer, urskove og nogle af verdens reneste floder.
Zonen dækker et stort, sammenhængende område, der har skabt et unikt habitat for dyrelivet.
Der lever 6.168 dyrearter i DMZ, og 102 af dem er truede arter. Der er ingen tvivl om, at især mindre arter trives under de beskyttende omstændigheder, men der er et lille men, bemærker Aksel Bo Madsen:
»De mindre dyr trives, men derimod har de større dyr været hæmmet af den markante indhegning. De har været begrænset af, at de ikke har haft frie bevægelighed,« siger han og forklarer, at dyr der har behov for at strække sig over store distancer, over årene er forsvundet fra området.
Billederne af den fantatiske natur i DMZ, har Google offentliggjort i et galleri her.